ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ
    "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Евангелие според Лука 2:14)
    Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
    Отново е Рождество Христово и с трепет посрещаме нечуваната вест за Въплъщението на Божия Син. Изпълнява се Божието обещание, изпълняват се и древните пророчества и над целия свят засиява неугасимата светлина на Рождество: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието”. Така пее Църквата всяка година в тези наистина светли дни, славословейки великата Божия милост и благодарейки на Бога за Неговата жертвена любов към цялото творение. „Защото – както свидетелства и божественият евангелист – Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). И защото това е, което ни носи тайнството на Боговъплъщението: възможността да имаме живот и да го имаме „в изобилие” (Йоан 10:10), да бъдем синове и дъщери не само човешки, но и Божии, и дори да се наречем богове по благодат (Пс. 81:6; Йоан 10:34).
    С вестта за този вечен живот и за Новия Завет на Бога с човечеството посрещаме и ние днес раждащия се Богомладенец, като отново и отново съпреживяваме радостта на витлеемските пастири и – подобно на мъдреците – духом се отправяме на поклонение към великото Божие чудо. И благодарим на Всеподателя за всички дарове, с които Той ни е дарил и ни дарява, но най-вече за това, че Сам Той – със Своето Въплъщение – откри за нас дверите на Божието Царство и на вечния живот. С тази вяра и с тази непомрачена надежда днес възпяваме дивния Божи промисъл и въздигаме сърцата си нагоре, в още по-гореща молитва за мир и добра воля сред всички човеци, и най-вече за онези, които са в беда и в нужда, в болка и в страдание – да ги укрепи Господ Бог, а всички нас да помилва поради Своето човеколюбие. Да даде мир и благоволение и на нашата родна Българска православна църква, като я пази от раздори и човешки страсти, та винаги да предстои тя пред Него „славна църква… света и непорочна” (Еф. 5:27).
    Братя и сестри,
    Нека използваме тези най-светли рождественски дни не само за да укрепим още повече вярата си в Бога и в Неговия благ промисъл, но и за изява на нашата действена любов към нашите страдащи ближни. Да отделим от нашето време и внимание, или от нашите материални блага – всеки според своите възможности – за да зарадваме някой, който е в нужда, който живее, лишен от дом или залък хляб, от здраве или обикновено човешко внимание. Така ще покажем и ще докажем не само на думи, но и на дело, че сме наистина Христови ученици и ще изпълним добре закона Христов.
    Отечески се обръщаме към всички вас – клир и миряни на родната ни Българска православна църква, в Родината ни и далеч от нея – с архипастирски благослов и топли благопожелания за бодрост на духа, за здраве, благоденствие, единство и успех на българския народ във всяко добро дело и начинание!
    Благодатта и мирът на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
    ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
    † Н Е О Ф И Т
    ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved