ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
НЕОБХОДИМ Е ПО-ГОЛЯМ ДИАЛОГ МЕЖДУ ЦЪРКВА И ДЪРЖАВА
Интервю на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил за Радио "Фокус"
25 декември 2007

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в интервю за радио „Фокус” - Варна с пожелания за Коледа и Нова година и коментар за наболелия въпрос за въвеждането на вероучение в средните училища.

Фокус:
Напоследък отново се заговори за въвеждане на вероучение в училище. Как според Вас би могъл да се реализира такъв проект?

       - Управляващите, от които зависи въвеждането на вероучение, трябва да разберат, че вършат престъпление спрямо българския народ. Знае се, че повече от 85% от българите са православни християни. Ролята на правителството, на Народното събрание и изобщо на управляващите е да осигуряват изпълнението на правата на всеки един българин. В това число и правото на религиозно образование. Да престанат да се крият зад формулата „светско образование”. Светско образование означава, че то се субсидира от държавата. Никой няма право да лишава българите от религиозно образование. Това според мен е голямо престъпление и нарушение на Конституцията. И трябва най-после да си изпълняват задълженията, ако се смятат православни християни и българи.

Има ли достатъчно обучени кадри, които да поемат часовете при евентуално въвеждане на вероучение в училищата?
       - Колко години вече завършват студенти в няколко богословски факултета.

И те няма къде да се реализират?
       - Разбира се. Крайно време е управляващите да си изпълняват задълженията.

Съгласна ли е църквата да подпомага финансово религиозното образование в училищата?
       - Това не е нейна работа. Тя прави винаги служението, дори и по времето на атеизма. В църквите никога не е преставало богослужението и проповедта. Сега има и неделни училища. Но то не е достатъчно. Връщаме се към килийното училище. Това са неделните училища. Няма ли го систематическото образование в училищата, никой не може да получи съответните солидни познания. Затова вероучението трябва да се въведе в училищата- и като задължение на държавата, но и като право на всеки българин.

Обмисля ли Светият синод да подпомогне реконструкцията на уникалната църква „Свети Стефан” или някакъв друг емблематичен за историята ни християнски храм?
       - Разбира се, но това не е работа само на църквата. Не трябва да се забравя, че църквата е съставена не само от духовенство. Има и християни. Това е Христовата църква - те са едно.

Имах предвид да инициирате кампания за набиране на средства
       - Разбира се. Но там нещата са малко по-деликатни. Това не е пряко задължение на Светия синод. Това е взаимен ангажимент и на църквата, но и на държавата. Трябва да има повече срещи, повече обсъждания между църквата и държавата. За да не стават проблеми. И Слава Богу, че напоследък има все повече единодушие между църква и държава. Но трябва да има повече срещи, за да се изяснят нещата около много закони. По наша инициатива има предложение за някои закони като Закона за защитените територии. Не могат да се изключват земите, които притежава църквата около Рилския манастир и да се иска земята да е само държавна. Султаните са ни дали тези гори и земи около Рилския манастир, сега днешното правителство да ги взема?! Законът не е доизпипан, не е съобразен със съвременните изисквания. Правото на собственост е свещено право. Не може да отчуждават имоти, за да влязат те в Закона за защитените територии. Да се промени законът, за да могат и частници да се съобразяват с изискванията. Никой не иска да нарушава Закона за защитените територии, но не да ни отнемат имотите, да ни дават други някъде по чукарите, за да може само държавата да ползва субсидиите. Евдокия Манева това искаше като ни притискаше. Поискаха да налагат този тоталитарен закон. Слава Богу със сегашното правителство вече имаме диалог и аз се надявам, че ще се приемат всички необходими закони, за да се утвърди вероизповеданието в България.

Само за имоти около Рилския манастир ли съществува такъв спор, или и за други места?
       - Да, за Рилския манастир.

За колко декара е спорът?
       - Е, там са много. Не съм подготвен. Принципът е важен, трябва да се зачита собствеността.

Пресцентър на Обществен комитет "Православни ценности"
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved