ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
15 АВГУСТ - ВАРНА ЧЕСТВА СВОЯ ПРАЗНИК - УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
    На 15 август 2014 г. – петък, варненци отпразнуваха с традиционните за случая тържества големия православен християнски празник Успение Богородично. По решение на Варненския Общински съвет от 1993 г., този ден е определен и за празник на града. Освен това за осма поредна година с решение на Министерски съвет той беше обявен за официален празник - почивен ден за всички жители на Община Варна.
    По традиция, с участието си уважиха празника и много официални лица. На богослужението във варненската катедрала присъстваха, кметът на града Иван Портних, областния управител на Варна Иван Великов, както и представители на местната власт, военноморските сили, народни представители и др. По време на службата архиереят ръкоположи в свещенически сан дякон Стефан Николов, и в дяконски сан Теодор Трошев.
    Непосредствено след светата Литургия пред катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” под звуците на националния химн бяха тържествено издигнати българският трибагреник, флагът на град Варна и европейското знаме.
    Празникът продължи с литийно шествие около площад „Св. св. Кирил и Методий” с иконата на Богородица. Шествието беше предвождано от духовия оркестър на Военноморските сили, а иконата беше носена от четирима матроси.
    В 17:30 ч. Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се отправи към храм „Св. Николай”. Там кириарха взе участие в традиционната "Варненска седянка", където самодейни фолклорни състави изнесоха кратка програма.
    На събитието присъстваха председателят на БЧК-Варна Илко Раев и част от доброволците, които се включиха в разчистването на квартал Аспарухово след наводненията.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved