ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
15 АВГУСТ - УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО И ПРАЗНИК НА ВАРНА - ВАРНЕНСКА СЕДЯНКА
    „Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки.
    Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон – пътеводител в живота. Старите разказват, това което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет…
    На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение.”

    Л. Каравелов
    На 15 август - Успение Богородично - в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” ще отбележим празника Успение Богородично по един традиционен за българската култура начин на забавление – „Седянката”. За съжаление този вид събирания и веселби не са достигнали до нас, изчезвайки напълно в средата на миналия век. Сега можем да ги видим единствено на сцената, където определен ансамбъл пресъздава живота на нашите предци, прекроен през призмата на актьорското майсторство и хореографията.
    На 15 август на площада пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще „свалим” Седянката от сцената, за да я изживеем истински, всички заедно, така както е било.
    Събитието ще започне в 17. 00 ч. с вечерна молитвена служба, и ще продължи на “мегдана“ пред църквата с народна музика и хора от фолклорните състави в село Тополи и танцова школа „Колеви”, в които ще могат да участват всички желаещи.
    Седянката ще бъде открита със слово на Нагово Весокопреосвещенство Варненския и Великопрелавски Митрополит Иоан.
    После ще месим хляб с Надежда Савова основателкате на веригата Хлебни къщи в България. Тя ще покаже символиката в съставките, омесването и печенето на хляба, като и народните и църковните обичаи свързани с традицията на домашния, ръчно приговен хляб.
    Следващия акцент в Седянката ще бъдат лекциите на философа Иван Христов и на Климен Христов от СУ „Св. Климент Охридски”.
    Иван Христов ще говори за последното философско и религиозно движение в православието проз 14 век – антилатинските спорове и за тяхното значение като елемент от българската идентичст до днес. Диалогът със западната култура е бил винаги част от бългалския живот и политика без да води до сляпо копиране и обезличаване. Традиционните области на вярата, обичаите и фолклора, които представляват основната част на културността на един народ са винаги свързани със същите области на другите народи и съществуват в диалог с тях.
    Климен Христов ще покаже как православните християни възприемат Св. Богородица и колко много тя присъства в ежедневния живот на всеки вярващ човек, като пример, застъпница и помощница.
    Седянката ще завърши със среща с част от доброволците, които се включиха в разчистването на квартал Аспарухово след наводненията. Хора от църквата и от Българския червен кръст ще разкажат за своята среща с другите с бедствието и как се чувстваха докато помагаха и си помагаха, да се спавят с неговите последствия.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved