ГЛАВНА
ДО 2016 Г
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
НОВИНИ ДО 2016 Г
КОНТАКТ
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ ПО ПОВОД ПОЯВИЛИТЕ СЕ НЕИСТИННИ И ОБИДНИ ПУБЛИКАЦИИ
    По повод излязлото от мене становище във връзка с провелия се наскоро парад на хората с различна сексуална ориентация, в интернет пространството се появиха неистинни и обидни към мене публикации. Притеснителни са не толкова клеветите, колкото опетняването на самата Църква, както и неразбирането на проблема. Аз не упреквам, а изразявам мнение, което не е собствено мое, а на Църквата в нейната тоталност. А и докога ще оперираме с ненадеждна и необективна информация: „Казаха ми”, „Говори се”, и т. н. Истинност в едно твърдение се обективира с факти.
    Трябва да стане ясно, че за мене, а и за цялата Църква, подобни прояви будят загриженост, а не презрение и ненавист. Явно, прав е българският народ – един прави сватба, друг вдига брадва. Нека бъдем търпеливи и по-внимателни един към друг. Нима ще очерним и назовем с обидни думи апостол Павел, само защото той определя хомосексуализма за грях? Не са справедливи тези, които клеветят лица от клира на църквата, без да ги познават лично, а се позовават само на различни публикации. Апостолът е казал: „Бъдете един към други нежни с братска любов; преваряйте се в почит един към други” (Рим. 12:10)
    Нито сме събирали, нито ще събираме парички лично за каквото и да било, освен за Църквата. Не сме членували и нямаме намерение да членуваме в каквато и да било противохристиянска организация. Напротив, не се страхуваме да излезем с мнението си, което винаги и безусловно се базира на Св. Писание, пък даже да ни обвиняват несправедливо в каквото и да било. Имаме безплатни трапезарии в най-големите градове на епархията, никъде в друга епархия няма детска градина с повече от 50 деца от 10 години, издържана изцяло от дарители, организирани от митрополията. Да не говорим колко православни центъра има в епархията, които се занимават почти с всичко, от което се нуждаят християните. Може би не е достатъчно, но за да направим повече зависи от православните християни, тъй като Христовата църква се състои от духовници и миряни. Едните и другите са отговорни за всичко това. Някои предпочитат осъждането, като пренебрегват многократно написаното: „Господ е съдия, и у Него няма лицеприятие” (Сир. 35:12), „Не съдете, за да не бъдете съдени; защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери” (Мат. 7:1-)/ и още „За нищо не съдете преди време, докле не дойде Господ, Който и ще изнесе на виделина тайните на мрака и ще извади наяве намеренията на сърцето” (1 Кор. 4:5)
    По съвета на Апостола делата ни трябва да бъдат чисти, защото те са, които говорят, а не слуховете. В християнството умереността и толерантността имат важно духовно значение. Не става дума за примиряване с греха и извращенията, а за диалог, разясняване, просвета, примиряване с Бога. Това е ролята на Църквата. Не напразно самият Христос е казал: „на небесата повече радост ще има за един каещ се грешник, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние” (Лука 15:7)
    В разговора си по Дарик радио миналата година във връзка с подобни събития опонентите ни се съгласиха, че човек трябва да се стреми да опознае себе си, да разбере къде се намира, за да знае какво да прави. Обещаха да намерят съответната литература на български, английски, руски и пр.
    Това иска Църквата от нас – да дойдем в себе си, както блудния син (Лука 15:17), за да не бъдем „синове на нощта, нито на тъмнината”, а „синове на светлината” (1 Сол. 5:5)
    + Варненски и Велокопреславски Митрополит д-р Кирил
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2015 "Православни ценности" All rights reserved