Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Седмица на православната книга
Седмица на православната книга (10 - 14 септември) - 1125 години от Преславския събор
   От 10 до 14 септември 2018 г. ще се проведе XX-то издание на Седмицата на православната книга, под надслов "1125 години от Преславския събор". Всички срещи се провеждат в зала "Пленарна" на Община Варна. Програмата включва представяне на нови книги, срещи на автори, издатели на православна литература с варненската публика.

    10 септември (понеделник) - Откриване на Седмицата на православната книга
       На 10 септември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри XX-то издание на Седмицата на православната книга, която се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. В своето встъпително слово митрополит Йоан приветства всички гости и заяви:
    "През настоящата година изданието на нашия форум е обвързано с паметта ни за едно от най-важните събития от живота на Православната ни църква: 1125-годишнината от свикването и провеждането на Преславския събор – Първия църковно-народен събор на новоучредената Българска църква, благодарение на решенията на който Църквата ни получава възможността да проповядва Христовото Евангелие и да разпръсва лъчите на Христовата светлина на разбираем за своите чеда език, а християнството се утвърждава окончателно като осъзната вероизповед и цялостен светоглед на нашия народ.
    Това е и причината същинската работа на Седмицата на православната книга тази година да бъде събрана в по-малко от обичайното дни, за да може започващата седмица да завърши с тържествените чествания на проведения в 893 г. Преславски събор, които нашата света Варненска и Великопреславска митрополия организира и които с Божията помощ ще се проведат тази неделя, 16 септември, в град Велики Преслав."

    Доц. д-р Тодор Тодоров от Шуменския университет изнесе доклад на тема: "Преславският събор от 893 година - историческа равносметка след единадесет века".
    Във встъпителната вечер беше представена книгата - „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, издадена от Варненска и Великопреславска света митрополия.
    Архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия огласи благослова на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.
    В края на вечерната среща Анула Христова представи книгата "Един живот изпълнен с чудеса - житие и молебен канон на св. мъченик Неофит", издание на Синодалното издателство на Българската православна църква.
Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна


Негово Светейшество Българския патриарх Неофит
Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на юбилейното 20-то издание на "Седмица на православната книга" във Варна
   ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН
    И УЧАСТНИЦИТЕ В СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
    ГР. ВАРНА
    ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
    БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
    УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА,
    Новата църковна година донесе и голямата радост – вече двадесет години в първите дни на септември ставаме участници на голямото събитие в духовния живот на родната ни Църква – Седмицата на православната книга. Една инициатива на светата Варненска и Великопреславска митрополия, която реализира своята мисия достойно във времето, доказала се в годините на своето съществуване. Седмица, в която ще бъдат представени множество нови издания, засягащи развитието на православното богословие и позициите на Христовото учение в съвременния свят.
    През тези двадесет години вярващият народ, православният ни клир и родната ни общественост имаха възможността да преживеят незабравими срещи с видни дейци на съвременните богословски школи, с доблестни свещенослужители, донесли своя опит от многообразието на световното Православие, да се докоснат до образци на непреходната божествена Премъдрост в множеството творения на светите отци.
    Християнството носи в себе си усилие, което ние вярващите трябва постоянно да преодоляваме. Усилие на познанието, чрез което осъзнаваме нашия Бог. Познание на Словото, разкриващо се пред нас в богооткровените истини. Затова толкова важна за нас е православната книга и колко достойни са трудовете на всички допринесли за реализацията на това дело. В тези години родната ни Църква, благодарение на този форум на богословско познание, се сдоби с много произведения, както на съвременни, изтъкнати световни богослови и писатели, така и с творения от светоотеческото многовековно наследство.
    Ваше Високопреосвещенство,
    Двадесет години са възраст на младостта, но и достатъчно време за натрупване на опит, изграждане на силни приятелства и отстояване на вяра - всичко в името на Господа Иисуса Христа. Ние ценим Вашите трудове, както и тези на Вашите съработници, затова че не пожалихте сили и време, не се огънахте пред трудностите и правите всичко, което е във вашите възможности, за да пребъдва тази седмица на православната книжовност и благовестите словото на Богочовека Христос. В края на деветдесетте години на ХХ-ти век бяха положени основите на това събитие от приснопаметния наш събрат и Ваш предшественик Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който ревностно търсеше и ценеше православното богословие. Той направи всичко според силите си, за да съхрани изграденото и даде бъдеще на този православен форум. След неговото усърдие Вие продължихте това богоугодно дело и ето Седмицата на православната книга достойно преминава през времето, за да показва непреходните истини на Христовото учение.
    Братски поздравяваме Ваше Високопреосвещенство и всички Ваши сътрудници за трудовете Ви. Поздравяваме и Вашите партньори, всички, които подкрепиха и отдадоха според възможностите си за достолепието на тази седмица. Поздравяваме и общинската власт на морската ни столица, с чиято помощ това събитие стана традиция в живота на богоспасаемата Ви епархия и на красивия град Варна. Желаем успешно протичане на Двадесетата седмица на православната книга и добър завършек на това тържество на православната духовност.
    На добър час!
    Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат,
    10.09.2018 г.
    София

Цариградски патриарх Фотий
Ново издание на „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”
   В първата вечер Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан представи „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, ново издание на Варненска и Великопреславска св. Митрополия. В анонса тук поместваме част от увода на преводача – Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840 – 1937 г.), и откъс от посланието. Книгата се преиздава в чест на 80 г. от кончината на митрополит Симеон и 100 г. от превода на текста.
    Византийският патриарх Фотий е духовникът, допринесъл решително за създаването и утвърждаването на нашата азбука. Негова била идеята, че християнството може по-лесно да стане официална държавна религия в България, а и в други страни, само ако се практикува на роден език. Фотий бил преподавател в знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където е учил славянският равноапостол Константин-Кирил Философ и малко по-късно – българският цар Симеон Велики. Заради изключителните си дарования и високото си образование бил поставен през 858 г. за цариградски патриарх. Фотий изпратил с покръстителска мисия братята Константин-Кирил и Методий в Моравия. Той бил основна фигура и в приемането на християнството на княз Борис I, като през 866 г. отправил специално послание до българския владетел. Фотий бил първият, който обвинил Западната църква заради добавката „и от Сина” (филиокве), направена в Символа на вярата. Той водил остра полемика на богословска тематика срещу стремежа на Рим да наложи тотално първенство на папата. Патриарх Фотий се борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори, и заради това бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол няколко пъти. Починал в заточение. Патриарх Фотий оставил богато книжовно наследство. Паметта му се чества на 6 февруари.
    Още информация ...

Втори ден от седмицата на православната книга
11 септември (вторник) - Представяне на издания на Неврокопска епархия
   Вечерта на 11 септември започна с представяне на издателската дейност на Неврокопска св. митрополия. Александър Смочевски говори за три издания, които досега на са представяни официално, както и периодичното издание на Неврокопската митрополия „Православен глас”, възобновено през 2016 г. Първата от тях – Човек и Богочовек” на преп. Юстин Попович – той определи като богословско-философска. Подбраните текстове в нея засягат различни проблеми – от дълбинните принципни разлики в светогледа на западноевропейския човек и православния до личния път на всеки човек към Богочовека и трудностите по този път.
    Втората книга е житиеписна – „Във вихъра на един свят, който се променяше. Новомъчениците от Бердянск”. Превод от руски език, историческо повествование за две поколения свещеници, загинали мъченически в кървавия терор след Октомврийската революция. Третата – „Тълкувание на божествената литургия” – тълкувателно-катехизическа, съкратен вариант на съчинението на св. Николай Кавасила.
    След това доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет представи две книги на издателство „Омофор” в качеството на техен редактор – „Кореспонденция с прот. Георги Флоровски” на архимандрит Софроний (Сахаров) и „Разширяването на сърцето” на архимандрит Захариас (Захару) с беседи, изнесени на свещеническа конференция в Канзас през 2001 г.
    Участието на богослови от Великотърновския университет продължи с представяне на още две книги на ИК „Омофор”. Сборникът „Свещеното Писание. Херменевтика - богослужение – диалог” беше представен от неговите автори – доц. д-р Димитър Попмаринов и д-р Стефка Кънчева. Вечерта завърши с представянето на новоизлязлата книга на доц. д-р Димитър Попмаринов – „Библейско богословие. Академични есета”.
    Още информация и снимки на сайта на Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”
Втори ден от седмицата на православната книга Втори ден от седмицата на православната книга Втори ден от седмицата на православната книга Втори ден от седмицата на православната книга


Новите издания на Варненска и Великопреславска митрополия на Седмицата на православната книга
Новите издания на Варненска и Великопреславска митрополия на Седмицата на православната книга
   Интервю с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за сутрешния блок „Добро утро, България” на радио „Фокус” по повод ХХ-то издание на Седмицата на православната книга.
    По време на тази седмица ще бъде представена книгата „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”. Защо Варненската метрополия реши да бъде издадена точно тази книга, и какво е значението й днес за българите?
    Поводът за преиздаването на тази книга е свързан с три годишнини. Едната годишнина е 80 години от смъртта на Варненски и Преславски митрополит Симеон, 100 години от превода и издаването на този книга, както и 145 години от интронизация на митрополит Симеон, която чествахме миналата година. Книгата е един много силен труд на митрополит Симеон, на която той прави превод от гръцки език на изключително високо ниво. Той е един от добрите елинисти, да не кажа един от най-добрите на ХХ век. И тези три годишнини дадоха повод още миналата година да направим организация по издаването, за да излезе тази година. Тя е фототипно издание, като целта беше да запазим езика на митрополит Симеон такъв, какъвто е, а от друга страна, да се направи един малък филологически предговор от доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и наш малък предговор, който пък да насочи всички читатели отново да се припомни това важно събитие, свързано с покръстването на България, и Цариградския патриарх свети Фотий, който е изключителна личност за своето време.
    Още информация ...

Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга
12 септември (сряда) - Представяне на издания на Ловчанска епархия
   Третият ден на православния форум ще бъде запомнен с присъстието на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който лично представи изданията на Ловчанска света митрополия.
    Доц. Клара Тонева от богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" представи своята книга "Секуларна духовност".
    Програмата продължи с представяне на книгата на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий "Основи на православното възпитание", издание на Варненска и Великопреславска света митрополия. Книгата представиха доц. д-р Свилен Тутеков и ставрофорен протоиерей Радомит Никчевич, директор на издателство "Светигора" на Черноморската и Приморска митрополия.
    Доц. Свилен Тутеков представи Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и богословското списание "Теологикон".
    Иконом доц. Теодор Стойчев представи специалност "Теология" към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", както и своята нова книга - "Въведение в Новия Завет".
    Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан произнесе заключително слово, в което обобщи изминалия ден от Седмицата на православната книга.
Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга


Завърши Варненския книжовен форум на православната книга
13 септември (четвъртък) - Завърши Варненския книжовен форум на православната книга
   В заключителната вечер на "Седмицата на православната книга" бяха представени над десет книги. Аудиторията се запозна с новите издания на фондация "Двери" и издателство "Омофор". Първото представено заглавие беше „Философия на православното пастирство” от Санфранциския и Западноамерикански архиепископ Йоан (Шаховски). Книжният труд се издава от Софийска света митрополия, съвместно с Фондация „Двери” и беше представен от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, Полина Спирова и Златина Каравълчева.
    Публиката се запозна и с книгите: „Мисията на Църквата. По стъпките на Христос” от Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос) и сборник със статии - „Стратегически насоки за развитието на религиозното образование в България”.
    Вечерта продължи с представянe на две книги на издателство „Омофор” - „Духовните дъщери на оптинския старец Нектарий” от Анна Илинска и „Разговори за православната вяра” от архимандрит Клеопа (Илие).
    Венцислав Каравълчев, директор на Фондация „Наследство на Зографската света обител” представи книги на издателство „Зограф”: „Нашата вяра”, „Нашата надежда” и „Нашата любов” - aрхимандрит Серафим (Алексиев), „История славянобългарска” - преп. Паисий Хилендарски, „20 празнични икони от Зографския манастир” - албум икони, „Молебен канон на св. Климент Охридски”, „Подвижници в света”, 1 том и „Каталог на славянските ръкописи от Зографския манастир”.
    С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ик. Василий Шаган произнесе заключително слово. Той изрази почитания към приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и благодари на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за оказаната подкрепа, кaкто и на всички участници в Седмицата на православната книга, автори, издатели, преводачи и редактори.
Завърши Варненския книжовен форум на православната книга Завърши Варненския книжовен форум на православната книга Завърши Варненския книжовен форум на православната книга Завърши Варненския книжовен форум на православната книга
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved