Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Спасението е божествен дар
Спасението е божествен дар
   БЕЙРУТСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛИЯС - Проповед върху неделното апостолско четиво. Превод от арабски: Виктор Дора.
    Нашата света Църква десет дни преди навлизането ни в периода на Рождественския пост (15 ноември), чрез който се подготвяме да посрещнем Нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос по плът, прочита един откъс от посланието на свети ап. Павел до Ефесяни (2:4-10). Апостолът описва в първите три стиха новия живот в благодатта, който сравнява с предишния живот в греха и смъртта, а това, което четем е: "И вас, мъртвите поради вашите престъпления и грехове, в които живяхте някогаш според живота на тоя свят..." (Еф.2:1). Вярващият, когато чуе днешия Апостол си припомня за спасението, което Бог е приготвил за човека, за да го възвърне към онази висота, от който е отпаднал.
    Цялата беседа ...
Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница
Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница
   На 3 ноември 2018 г. - Архангелова задушница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойна света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с Архиерея съслужи храмовото братство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия.
    Още информация ...
Открива се учебната година в Иконописната школа
Открива се учебната година в Иконописната школа
   На 3 ноември, събота, в деня на св. преп. Пимен Зографски, от 13.30 ч. се открива учебната година в Школата по иконопис към Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. В школата курсистите се запознават с технологичните особености и изисквания, принципите на изграждане, живописната техника, технологията на позлатяване, каноничните изисквания, символиката и композицията в православната иконопис. Работи се въз основа на подбрани образци от древното и съвременно православно изкуство.
    Още информация ...
Задушница
Задушница – за нуждата от поменаването на починалите
   Архангеловата задушница предхожда големия празник на св. Архангел Михаил. С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите, във всеки православен храм се отслужва панихида за починалите наши близки. Скръбта за нашите починали близки хора би била безгранично неутешима за нас, ако Господ не беше ни дарувал вечен живот. Колко безсмислен щеше да бъде животът, ако той би се свършил със смъртта ни.
    Още информация ...
Митрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български
Митрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български
   На 1 ноември 2018 г. - Ден на народните будители, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, общественици, официални лица, военни, ученици, жители и гости на град Варна поднесоха венци и цветя пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български, намиращ се в Алеята на Възраждането на Морската градина.
    Още информация ...
Свети Пимен Зографски
Каним ви на две беседи, посветени на св. Пимен Зографски
   На 3-ти ноември честваме паметта на св. Пимен Зографски – български будител, иконописец, храмостроител, книжовник и духовен пастир. Каним всички, които искат да научат повече за живота и делото му, да посетят беседите, организирани в две поредни съботи в храм "Св. цар Борис" - гр. Варна.
    Дати: 3 ноември и 10 ноември 2018 г. от 14:30 ч.
    Тема: „400 г. от успението на св. Пимен Зографски“
    Лектор: Борянка Балулова
    Заповядайте!
    От сайта на Храм "Свети цар Борис" - Варна
Българския патриарх Максим
На 6 ноември се изпълват шест години от кончината на Българския патриарх Максим
   По повод шестата годишнина от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, на 06.11.2018 г. – вторник, от 9.00 ч. в Троянската света обител „Успение Богородично“ ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която към 10.30 ч. ще бъде извършена панихида за скъпия ни Първоиерарх.
    От сайта на БПЦ - Българска Патриаршия
Седма Неделя след Неделя подир Въздвижение - възкресяването на Иаировата дъщеря
Седма Неделя след Неделя подир Въздвижение - възкресяването на Иаировата дъщеря
   Написано от митр. Антоний Сурожки. Превод: Мартин Димитров
   Колко приличаме на тези хора, които са обкръжавали умрялата дъщеря на Иаир! Самият Бог е дошъл, Самият Господ, Той Самият казва: Не плачете, тя не е умряла, заспала е... И с каква увереност хората, както е казано в Евангелието „знаели“, че тя е умряла. Макар Самият Бог да говори - Самият Господ, Който бил повикан от тях да направи чудо, а сега те Му се надсмивали с думите си. Докато тя била болна е можело да се надяват на чудо; сега тя е умряла и е смешно да се говори, че има някаква надежда...
    Цялата беседа ...
Митрополит Йоан
Митрополит Йоан: "Хората, които имат деца с увреждания носят Велик Кръст"
   На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан гостува в предаването „Тази събота“ по БТВ и отговори на въпроси по актуални обществени и църковни проблеми:
   Митрополитите от Българската православна църква не приемат думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.
    Още информация ...
Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм Успение Богородично
Божествена света Литургия на Димитровден в Катедрален храм "Успение Богородично"
   Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за болните деца с увреждания и за техните семейства в Катедрален храм "Успение Богородично". В богослужението взеха участие храмовото духовенство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник.
    Още информация ...
Още новини
Архив на новините - 2017
Архив на новините - 2016
Архив на новините - 2015
Архив на новините - 2014
Архив на новините - 2013
Архив на новините - 2012
Архив на новините - 2011
Архив на новините - 2010
Архив на новините - 2009
Архив на новините - 2008
Архив на новините - 2007
Архив на новините - 2006
Архив на новините - 2004, 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved