Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен
Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм "Успение Богородино"
   На 14 септември 2018 г. (Въздвижение на Св. Кръст Господен) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в митрополитския-катедрален храм "Успение Богородично" - Варна. В празничното богослужение взе участие ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел при Варненска и Великопреславска света митрополия и храмовото духовенство.
    Още информация ...
Какво е Кръстът за нас
Какво е Кръстът за нас ?
   Проповед на протойерей Михаил Манев на Въздвижение на св. Кръст Господен - 14.09.2018 в храм „Св. Николай Чудотворец”
    Христос воскресе!
    В днешния ден, когато честваме Въздвижение на св. Кръст Господен, се поздравяваме с тези прекрасни думи – основата на нашата вяра. Ние вярваме не само в Христос разпнатия, вярваме, че Той и възкръсна. И то възкресение, което може да направи само Бог. Този Човек, Който бе разпнат от човеци, показа, че е Бог, чрез Своето възкресение.
    Цялата беседа ...
Завърши Варненския книжовен форум на православната книга
Завърши Варненския книжовен форум на православната книга
   В заключителната вечер на "Седмицата на православната книга" бяха представени над десет книги. Аудиторията се запозна с новите издания на фондация "Двери" и издателство "Омофор". Първото представено заглавие беше „Философия на православното пастирство” от Санфранциския и Западноамерикански архиепископ Йоан (Шаховски). Книжният труд се издава от Софийска света митрополия, съвместно с Фондация „Двери” и беше представен от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, Полина Спирова и Златина Каравълчева.
    Още информация ...
Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга
Продължава XX-то издание на Варненската седмицата на православната книга
   Третият ден на православния форум ще бъде запомнен с присъстието на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който лично представи изданията на Ловчанска света митрополия. Доц. Клара Тонева от богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" представи своята книга "Секуларна духовност". Програмата продължи с представяне на книгата на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий "Основи на православното възпитание", издание на Варненска и Великопреславска света митрополия. Книгата представиха доц. д-р Свилен Тутеков и ставрофорен протоиерей Радомит Никчевич, директор на издателство "Светигора" на Черноморската и Приморска митрополия.
    Още информация ...
Втори ден от седмицата на православната книга
Втори ден от седмицата на православната книга
   Вечерта на 11 септември започна с представяне на издателската дейност на Неврокопска св. митрополия. Александър Смочевски говори за три издания, които досега на са представяни официално, както и периодичното издание на Неврокопската митрополия „Православен глас”, възобновено през 2016 г. Първата от тях – Човек и Богочовек” на преп. Юстин Попович – той определи като богословско-философска. Подбраните текстове в нея засягат различни проблеми – от дълбинните принципни разлики в светогледа на западноевропейския човек и православния до личния път на всеки човек към Богочовека и трудностите по този път.
    Още информация ...
Новите издания на Варненска и Великопреславска митрополия на Седмицата на православната книга
Новите издания на Варненска и Великопреславска митрополия на Седмицата на православната книга
   Интервю с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за сутрешния блок „Добро утро, България” на радио „Фокус” по повод ХХ-то издание на Седмицата на православната книга.
    По време на тази седмица ще бъде представена книгата „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”. Защо Варненската метрополия реши да бъде издадена точно тази книга, и какво е значението й днес за българите?
    Още информация ...
Варненски свещеник е избран за доцент по Нов Завет в Шуменския университет
Варненски свещеник е избран за доцент по Нов Завет в Шуменския университет
   Българската библеистика вече ще има нов хабилитиран преподавател в областта на Новия Завет. Това е досегашният главен асистент в специалността „Теология“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ иконом д-р Теодор Божидаров Стойчев. Възпитаник на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където и докторира през 2009 г., отец Теодор Стойчев служи във варненския храм „Св. Богородица“ („малка“ или „стара“, недалече от храма „Св. Атанасий“). Решението за избора на ик. д-р Т. Стойчев беше взето на заседание на седемчленно научно жури на 11 септември 2018 г. в сградата на ШУ. Предстои преназначаване на новоизбрания доцент на новата по-висока длъжност, което по закон прави ректорът на съответния университет.
    Още информация ...
Седмица на православната книга
Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна
   На 10 септември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри XX-то издание на Седмицата на православната книга, която се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. В своето встъпително слово митрополит Йоан приветства всички гости и заяви:
    "През настоящата година изданието на нашия форум е обвързано с паметта ни за едно от най-важните събития от живота на Православната ни църква: 1125-годишнината от свикването и провеждането на Преславския събор – Първия църковно-народен събор на новоучредената Българска църква, благодарение на решенията на който Църквата ни получава възможността да проповядва Христовото Евангелие и да разпръсва лъчите на Христовата светлина на разбираем за своите чеда език, а християнството се утвърждава окончателно като осъзната вероизповед и цялостен светоглед на нашия народ ...
    Още информация ...
Негово Светейшество Българския патриарх Неофит
Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на юбилейното 20-то издание на "Седмица на православната книга" във Варна
   ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН
    И УЧАСТНИЦИТЕ В СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА
    ГР. ВАРНА
    ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
    БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
    УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА,
    Още информация ...
Цариградски патриарх Фотий
Ново издание на „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”
   Тази вечер започва 20-то издание на Седмицата на православната книга (10-14 септември). В първата вечер Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще представи „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, ново издание на Варненска и Великопреславска св. Митрополия. В анонса тук поместваме част от увода на преводача – Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840 – 1937 г.), и откъс от посланието. Книгата се преиздава в чест на 80 г. от кончината на митрополит Симеон и 100 г. от превода на текста.
    Още информация ...
Още новини
Архив на новините - 2017
Архив на новините - 2016
Архив на новините - 2015
Архив на новините - 2014
Архив на новините - 2013
Архив на новините - 2012
Архив на новините - 2011
Архив на новините - 2010
Архив на новините - 2009
Архив на новините - 2008
Архив на новините - 2007
Архив на новините - 2006
Архив на новините - 2004, 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved