Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Посрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във Варна
Посрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във Варна
   С Архиерейска света Литургия започна утрото на 18 юли 2018 г., давайки начало на радостното и тържествено посрещане на честните мощи на двама просияли в ново време светци - света блажена Матрона Московска и свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, преставили се в Господа в средата на 20 век. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Митрополитската катедрала в съслужение с храмовото духовенство.
    Още информация ...
Водосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ Света Марина
Водосвет и пренасяне на икона на свети Лука Симферополски в УМБАЛ "Света Марина"
   На 17 юли 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина", която отбелязва патронния си празник днес, когато честваме паметта на света великомъченица Марина. Заедно с Архиерея във водосвета взеха участие протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия ставрофорен иконом Димитър Стоев и обгрижващият болничния параклис при болницата, посветен на светата великомъченица, протойерей Ясен Шинев. Мъжкият църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов украси песенно водосвета.
    Още информация ...
Божествена света Литургия в манастир Св. вмчца Марина - село Ботево
Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"
   На 17 юли 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, ставрофорен иконом Петко Минчев - духовен надзорник на епархията и председател на храм "Св. прор. Илия" - град Варна, взе участие в празничното богослужение в манастира край село Ботево, посветен на света великомъченица Марина. Службата бе възглавена от игумена на манастира архимандрит Прокопий, който съслужи с отец Петко и свещеник Илко Янакиев.
    Още информация ...
Св. Матрона Московска
Във Варна пристигат мощи на Св. Лука Войно-Ясенецки и на Св. Матрона Московска
   На 18 юли, сряда, в 11 ч. в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна ще бъдат донесени мощи на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски. Светите мощи, които пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква, ще бъдат посрещнати от Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и ще останат за поклонение в катедралния храм до 10 август.
    Още информация ...
Рисуват стенописи в най-новия храм във Варна
Рисуват стенописи в най-новия храм във Варна
   С икони от първия ред на стенописите – така ще посрещне храмовия празник най-новата осветена църква във Варна – тази на Света Марина в местността „Пчелина“. Тя бе осветена преди три години, но още от времето на строителството местните хора „преоткриха“ мястото и го превърнаха в свои духовен дом, разказа за Радио Варна свещеник Стефан Николов, който е от 3 години в този храм. Той и заедно с ктитора на църквата Иван Иванов и приятели почистват църквата. Подрязани са храстите в двора, коси се дори тревата по улица „Патриарх Максим“.
    Още информация ...
Алтернатива, юли 2018
Алтернатива, юли 2018
   Юли. Лято. Ваканции, отпуски... Както се пее в една песен – щастливи дни! Но кое ги прави такива? Какво е щастието, към което се стреми всеки (освен може би децата – за тях то е част от самото живеене и откриването на света)? И какво ни пречи да го изпитваме? А редно ли е християнинът да търси щастие – не е ли, някак си, прекалено земен стремеж? В юлския (225) брой на „Алтернатива” предлагаме гледните точи на духовници и психолози по тази тема с надежда, да бъдат от полза на търсещите.
    Още информация ...
Освещаване на представителната сграда на КНСБ
Освещаване на представителната сграда на КНСБ
   На 9 юли 2018 г. бе открита и осветена представителната сграда на Конфедерацията на независимите синдикати в България - Регионален съвет Варна. Водосветът бе отслужен в една от залите, изпълнена от синдикални лидери, национални председатели на синдикати и съюзи.
    Още информация ...
Изпълват се пет години от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил
Заупокойна света Литургия в Катедрален храм
   На 7 юли 2018 г. в Митрополитската катедрала "Успение Богородично" бяха отслужени Заупокойна света Литургия и панихида от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с духовници от епархията. На 9 юли тази година се изпълват 5 години от смъртта на блаженопочиналия кириарх на Варненската и Великопреславска епархия митрополит Кирил (1954-2013). Според чина на светата Църква, която позволява годишнините от смъртта на даден човек да бъдат отслужени в съботата преди деня на упокоението му и с благословението на митрополит Йоан, богослуженията бяха отслужени днес - съботния ден, посветен на починалите.
    Още информация ...
Още новини
Архив на новините - 2017
Архив на новините - 2016
Архив на новините - 2015
Архив на новините - 2014
Архив на новините - 2013
Архив на новините - 2012
Архив на новините - 2011
Архив на новините - 2010
Архив на новините - 2009
Архив на новините - 2008
Архив на новините - 2007
Архив на новините - 2006
Архив на новините - 2004, 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved