Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Обучителен семинар за начални учители и учители по религия
Обучителен семинар за начални учители и учители по религия
   Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан организира на 20 ноември 2018 година обучителен семинар за начални учители (1 - 4 клас), преподаватели по религия и учители в неделните училища, посветен на Деня на християнското семейство - Въведение Богородично и отбелязването му в училище. Учителите ще бъдат запознати със значението на празника от богословска, психологическа и педагогическа гледна точка.
    На участниците в семинара ще бъдат предоставени от Варненска и Великопреславска митрополия учебните материали по проекта „Празник в класната стая” (3 - 4 клас).
    Още информация ...
Първойерарсите на всички поместни църкви са поканени за освещаването на новата катедрала на Румъния на 25 ноември
Първойерарсите на всички поместни църкви са поканени за освещаването на новата катедрала на Румъния на 25 ноември
   На 25 ноември (неделя) към Букурещ се очаква да се стекат хиляди вярващи от всички краища на северната ни съседка, а и поклонници от други държави. Причината са тържествата, свързани с освещаването на новата православна катедрала на Румъния.
    Още информация ...
Притчата за безумния богаташ
Притчата за безумния богаташ
   Написано от митр. Антоний Сурожки, превод: Димитър Петров.
    В името на Отца и Сина и Светия Дух.
    Краят на днешното Евангелие е предупреждение за това, за което всички ние би трябвало да се досещаме през цялото време: че зад нас стои смъртта, и че много, много от това, което правим, ще загине след нас като ненужно, като тленно.
    Цялата беседа ...
Празник на семейството в храма
Празник на семейството в храма
   На 17 ноември Духовно-просветният център бе домакин на открит урок на школа „Православни християнски ценности и традиции” с ръководител Стойка Димова, посветен на наближаващия празник на християнското семейство – Въведение Богородично. В тържество участваха деца от три варненски училища: СУ „Гео Милев”, ОУ „Антон Страшимиров” и СУ „Неофит Бозвели”, а в публиката бяха техните родители, отец Илия Попов и отец Стефан Николов.
    Още информация ...
Продължава кампанията на жителите от с. Вехтово за строеж на местен храм
Продължава кампанията на жителите от с. Вехтово за строеж на местен храм
   Продължава борбата на хората от с. Вехтово (Шуменско) да се сдобият с нов храм за благословение на всички живущи в селото. В село Вехтово постоянно живеят около 300 души. Храмът, в който се черкуват се помещава в стара сграда, която преди това е била кръчма. Сградата обаче постепенно пропада и става все по-опасна. Поради това преди около седем години се взима решение за построяването на нов храм.
    Още информация ...
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави тържественото бдение по повод зимния празник на Зографския манастир
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави тържественото бдение по повод зимния празник на Зографския манастир
   Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави тържественото всенощно бдение по повод зимния празник на Зографската св. обител „Св. Георги Зограф”. Митрополит Йоан бе по покана на манастирското братство и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод.
    Още информация ...
Свети Апостол и Евангелист Матей
Свети Апостол и Евангелист Матей
   В св. Евангелие (Мат. 9:9; Марк. 2:14) се разказва, че Иисус Христос, след като изцерил парализирания, отишъл към Тивериадското езеро, недалеч от Капернаум. Той се спрял на онова място, където събирали данъци. Като видял там митаря Матей, казал му: „Върви след мене!" Длъжността митар, или събирач на данъци, била в голямо презрение у юдеите, понеже митарят събирал данъци от Божия народ за езическото римско правителство.
    Митарите, освен това, били твърде користолюбиви люде. Когато св. Йоан Кръстител проповядвал на човеците покаяние и митарите заедно с другите идвали при него да питат какво трябва да направят, за да получат царството небесно, Предтеча им казал: „Не взимайте повече от определеното!" (Лука 3:12-13).
    Господ знаел душата на митаря Матей, презиран от юдеите. Той го намерил достоен да приеме истинското учение. И действително, Матей с радост чул думите на Спасителя, поканил Го у дома си, като поканил и някои свои познати. Господ милостиво беседвал с тях. Гордите фарисеи започнали да осъждат Спасителя и казали на учениците Му: „Защо вашият Учител яде и пие с грешници!" На това Спасителят отговорил: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните. Дойдох да повикам към покаяние не праведни, а грешници". (Мат. 9:9-13).
    Още информация ...
Големият християнски празник Въведение Богородично събра за десета поредна година ученици
Големият християнски празник „Въведение Богородично” събра за десета поредна година ученици
   Големият християнски празник „Въведение Богородично” събра за десета поредна година учениците от школите към ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна (ОДК) „Европейски мост” с ръководител Д. Коева и Православни християнски ценности и традиции (ПХЦТ) към Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” (СУУНЗ) в Концертна зала на Младежки дом.
    Още информация ...
Храм Св. Великомъченик Георги Победоносец
В Балчик събират дарения за ремонт на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“
   Църковното настоятелство на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ обявява дарителска акция за набиране на средства, които ще се вложат в неотложни дейности. Около 60 хиляди лева са нужни за ремонт на храма. Част от парите са събрани и тези дни се пристъпва към обновяване на покрива, дограмата и освежаване на интериора.
    Иконом Стратия Александров отправя апел към всички боголюбиви православни християни на Балчик за финансова помощ.
    БАНКОВА СМЕТКА
    Банка ДСК ЕАД - Балчик
    Сметка 0000 0000 0812 3087 BGN
    IBAN BG58 STSA 9300 0008 1230 87
    BIC STSABGSF
    Църковно настоятелство при храм "Св. Великомъченик Георги Победоносец" гр. Балчик
Иконом Василий Шаган
Накратко за Рождествeнския пост
   Иконом Василий Шаган
    Рождественският пост започва на 15 ноември и свършва на 25 декември.
    Четиредесетдневният Рождественски пост е последният пост през годината и е установен преди Рождество Христово, когато отбелязваме раждането на нашия Спасител Иисус Христос от пресветата Дева Мария. Постът е установен от времето на апостолите, но през вековете, както може да се проследи в историята, се е променял и броят на постните дни, и начинът на постене. Първоначално постът продължавал при едни християни седем дни, при други – малко повече.
    Така, както сега постят християните по време на Рождественския пост, Църквата е установила да се пости още през 1166 г., на събор по време на константинополския патриарх Лука.Тогава за всички християни било постановено да се пости 40 дена преди Рождество Христово. По тази причина той, по подобие на Великия пост, се нарича Рождественска Четиридесятница, но се отличава с това, че не е толкова строг, понеже през този пост се разрешава да се яде риба.
    Защо е установен Рождественският пост?
    Още информация ...
Още новини
Архив на новините - 2017
Архив на новините - 2016
Архив на новините - 2015
Архив на новините - 2014
Архив на новините - 2013
Архив на новините - 2012
Архив на новините - 2011
Архив на новините - 2010
Архив на новините - 2009
Архив на новините - 2008
Архив на новините - 2007
Архив на новините - 2006
Архив на новините - 2004, 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved