Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
С отслужване на водосвет бе направена първа копка на нов участък от магистрала Хемус
С отслужване на водосвет бе направена първа копка на нов участък от магистрала "Хемус"
   На 16 август 2018 г. бе направена първа копка на нов участък от автомагистрала "Хемус", между пътните възли Буховци и Белокопитово. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши водосвет за благополучно осъществяване на проекта. Заедно с Архиерея бяха ставрофорен иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търговищка духовна околия и митрополитският дякон Любомир Георгиев.
    Още информация ...
Храмов празник на Катедрален храм Успение Богородично и празник на град Варна
Храмов празник на Катедрален храм "Успение Богородично" и празник на град Варна
   На 15 август 2018 г., когато честваме Успението на Пресвета Богородица и празника на град Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедралния храм "Успение Богородично". В празничното богослужение заедно с Архиерея служиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и предстоятел на митрополитската катедрала и храмовото духовенство.
    Още информация ...
Българския патриарх Неофит
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично
   Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно нейните чудеса ще възпея
    Ваше Високопреосвещенство,
    Ваши Преосвещенства, Боголюбиви отци,
    Възлюбени в Господа братя и сестри,
    Още информация ...
Успението на Света Богородица
Успението на Света Богородица
   Написана от Траянополский епископ Иларион – Из „Всевъзпяваната света Богородица”, изд. ПИК, Велико Търново, 2001 г.
    На Голгота от кръста Господ Иисус Христос поверил Своята майка св. Дева Мария на ученика Си Йоан Богослов и при него тя е била 24 години. С него била на проповед в Ефес, Мала Азия и другаде. С него е посетила Атон и на 72 години се преставила в Йерусалим.
    Цялата беседа ...
Митрополит Йоан освети три нови камбани на старинния храм
Митрополит Йоан освети три нови камбани на старинния храм "Успение Богородично"
   На 14 август 2018 г. в старинния храм "Успение Богородично" бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. С Архиерея съслужиха иконом Теодор Стойчев - председател на църковното настоятелство при храма-домакин, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник и предстоятел на храм "Свети Атанасий", протойерей Ясен Шинев и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Богослужението бе песенно украсено от иконом Божидар Янакиев и църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.
    Още информация ...
Амвон, август 2018
Списание „Амвон” с нов брой
   За празника Успение Богородично се отпечата поредния брой на списание ''Амвон''. В него са представени теми свързани с църковния живот, семейството, възпитанието на децата, споделени са лични истории в центъра, на които е вярата в Бога, православието по света, интервюта с духовници, библейски и богословски текстове, въпроси разгледани през погледа на християнството, писания от светогорските отци, за новоначални във вярата и др. В рубриката ''Култура и изкуство'' е поместено интервю с актьора Руслан Мъйнов. Има текстове от български автори, но по голяма част от статиите са преведени от екипа на списанието.
    Още информация ...
Алтернатива, август 2018
Алтернатива, август 2018
   В навечерието на празника Успение на Пресвета Богородица представяме новия брой (226) на „Алтернатива”. Темата на броя – Света Богородица и величието на човешката личност – предполага, че статиите в него са пряко обвързан с личността на Божията Майка. И това е факт, но и с един малко по-далечен фокус (или по-близък, зависи от гледната точка). Изяснявайки същността на Нейния подвиг, величието, до което се издига Нейната личност, се насочва вниманието към човешката личност въобще.
    Още информация ...
Митрополит Йоан разговаря с министър-председателя Бойко Борисов
Митрополит Йоан разговаря с министър-председателя Бойко Борисов
   На 10 август 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан проведе разговор с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов в квартал Аспарухово. Митрополит Йоан благодари на правителството и лично на министър-председателя за отпуснатите средства за ремонтирането на покрива на Катедралния храм "Успение Богородично" и новостроящия се храм "Св. прмчк Прокопий Варненски".
    Още информация ...
Награждаване на отличили се през годината военнослужещи и цивилни служители на ВМС
Награждаване на отличили се през годината военнослужещи и цивилни служители на ВМС
   На 9 август 2018 г. по случай Празника на Военноморските сили на Република България в Щаба на ВМС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се през годината с постигнати високи резултати в изпълнение на служебните си задължения. Със заповеди от областния управител на Област Варна, кметa на Община Варна и главнокомандващия на Военноморските сили бяха наградени 40 военнослужещи и цивилни граждани.
    Още информация ...
Света Литургия в храм Света Троица - Добрич
Света Литургия в храм "Света Троица" - Добрич
   На 6 август 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия на големия празник Преображение Господне в храма, посветен в чест на Светата Живоначална Единосъщна и Неразделна Троица - Отец, Син и Свети Дух. Заедно с Архиерея съслужиха председателят на църковното настоятелство при храма свещеник Емануил Юсеин, ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, свещеник Петър Димитров, свещеник Мирослав Енчев и митрополитският дякон Любомир Георгиев.
    Още информация ...
Още новини
Архив на новините - 2017
Архив на новините - 2016
Архив на новините - 2015
Архив на новините - 2014
Архив на новините - 2013
Архив на новините - 2012
Архив на новините - 2011
Архив на новините - 2010
Архив на новините - 2009
Архив на новините - 2008
Архив на новините - 2007
Архив на новините - 2006
Архив на новините - 2004, 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved