Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница
Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница
   На 3 ноември 2018 г. - Архангелова задушница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойна света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с Архиерея съслужи храмовото братство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия.
    След светата Литургия митрополит Йоан отслужи панихида за всички загинали български воини пред "Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.", намиращ се до Митрополитската алея на Централни гробища. Заупокойната молитва бе песенно украсена от мъжкия хор при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов. На панихидата присъстваха представители на общинската и местната власт, официални лица, офицери и множество християни. Пред паметника се извърши военен ритуал с поднасяне на венци и цветя под музикалния съпровод на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
    Негово Високопреосвещенство заяви, че на днешния ден, когато светата Църква прави всеобщо възпоменание на всички свои починали чеда, не забравя никога своите скъпи войни и вождове, паднали на бойното поле за вярата и освобождението, и просперитета на родината ни. Архиереят каза, че тяхната смърт остава в живата памет на светата Църква.
    Митрополит Йоан отслужи панихида и за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити. Негово Високопреосвещенство припомни думите на свети апостол Павел: "Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7). Той обърна внимание, че тази година е емблематична, защото е свързана с навършването на 5 години от упокоението на митрополит Кирил и 30 години от упокоението на митрополит Йосиф.
    Малко по-късно в Катедралния храм бе отслужена обща панихида от храмовото духовенство.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница Заупокойна света Литургия и отслужване панихида на Архангелова задушница
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved