Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Митрополит Йоан
Митрополит Йоан: "Хората, които имат деца с увреждания носят Велик Кръст"
   На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан гостува в предаването „Тази събота“ по БТВ и отговори на въпроси по актуални обществени и църковни проблеми:
   Митрополитите от Българската православна църква не приемат думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.
   „Всяко говорене, особено в позицията на хора, които са поставени високо, трябва да бъде премерено и добре премислено, защото, особено когато говорим за една група хора, които са уязвими от самата ситуация, от самото действие, че те проявяват грижа, но не са се отказали от грижата за своите деца – подобни думи, разбира се, прозвучаха до такава степен, че да изкарат и да продължи протеста на майките. Лично за нас, бихме казали, че не можем да приемем тези думи ...
   ... В един такъв момент трябва да сме внимателни, спокойни, да се смирим. Все пак г-н Симеонов се извини. В края на краищата гневът е лош съветник и пречи на спокойното разсъждение”.

   Въпреки че в Светия Синод беше проведена среща между представителите на властта и на Българската православна църква относно двата законопроекта за вероизповеданията и се стигна до консенсус, сега изглежда отново има противоречие между двете страни.
   По думите на митрополит Йоан сегашният Закон за вероизповеданията е „прекрасен”. Същевременно съществуват редица нормативни актове, насочени към националната сигурност и борбата с тероризма и не е необходимо пренаписване на закона.
   „Притесненията ни във връзка с това са именно изложените пунктове за пълен финансов контрол върху църквата и дарителските актове. Когато се касае за законотворчески акт, ние трябва да се съобразим с Конституцията и това, че сме отделени от държавата. Когато се касае ние да подготвим своите отчети по Закона за счетоводството, да се извърши независим финансов одит и той да бъде представен в Сметната палата, това си е чисто държавно администриране в областта на църквата там, където тя е отделна от държавата”.
    От сайта и видео: btvnovinite.bg
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved