Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна
Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна
   На 10 септември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри XX-то издание на Седмицата на православната книга, която се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. В своето встъпително слово митрополит Йоан приветства всички гости и заяви:
    "През настоящата година изданието на нашия форум е обвързано с паметта ни за едно от най-важните събития от живота на Православната ни църква: 1125-годишнината от свикването и провеждането на Преславския събор – Първия църковно-народен събор на новоучредената Българска църква, благодарение на решенията на който Църквата ни получава възможността да проповядва Христовото Евангелие и да разпръсва лъчите на Христовата светлина на разбираем за своите чеда език, а християнството се утвърждава окончателно като осъзната вероизповед и цялостен светоглед на нашия народ.
    Това е и причината същинската работа на Седмицата на православната книга тази година да бъде събрана в по-малко от обичайното дни, за да може започващата седмица да завърши с тържествените чествания на проведения в 893 г. Преславски събор, които нашата света Варненска и Великопреславска митрополия организира и които с Божията помощ ще се проведат тази неделя, 16 септември, в град Велики Преслав."

    Доц. д-р Тодор Тодоров от Шуменския университет изнесе доклад на тема: "Преславският събор от 893 година - историческа равносметка след единадесет века".
    Във встъпителната вечер беше представена книгата - „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, издадена от Варненска и Великопреславска света митрополия.
    Архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия огласи благослова на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.
    В края на вечерната среща Анула Христова представи книгата "Един живот изпълнен с чудеса - житие и молебен канон на св. мъченик Неофит", издание на Синодалното издателство на Българската православна църква.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved