Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм Свети Атанасий
Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий"
   На 2 август 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Молебния канон на Пресвета Богородица в храм "Свети Атанасий" - град Варна. Множество духовници и християни от целия град взеха песенно и молитвено участие в канона, наричан още Параклис или в превод от гръцки език "утешение", който бе отслужен пред копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Всецарица", пренесено в храма от Света Гора през 2014 година.
    С благословението на митрополит Йоан в края на богослужението предстоятелят на храма-домакин ставрофорен иконом Дончо Александров произнесе слово, в което призова всички „да благодарим на Бога, че се сподобихме във втория ден на Богородичния пост отново да застанем пред образа на Божията Майка и да се отслужи този молебен канон към нея“. Той допълни, че по време на него ние чуваме откъс от евангелието на свети Лука (Лк. 1:39-56), в който се говори за срещата между Елисавета и Пресвета Богородица. Малко са местата в Свещеното Писание, които говорят за Божията Майка, но ние чуваме как чрез Светия Дух Елисавета посреща Света Богородица и изразява своята радост "да дойде при мене майката на Моя Господ" (Лк. 1:43).
    Отец Дончо допълни, че ние имаме пред нас образа на Пресвета Богородица чрез светите икони, който ясно свидетелства за нейната духовна сила, за нейната скромност, за нейното смирение, за нейната кротост и „когато се събираме на този молебен канон, когато се събираме пред нейният образ, ние подобно на Елисавета радостно възгласяме - как ние се сподобихме да дойде при нас майката на нашия Господ, защото всяко едно молитвено последование, отправено към Божията Майка, е среща с нея, общение с Пресвета Богородица и ние се чувстваме честити и радостни да можем да я възпяваме, да я прославяме и да изпросваме нейните молитви“, каза още той.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм Свети Атанасий Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм Свети Атанасий Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм Свети Атанасий Митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица в храм Свети Атанасий
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved