Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Да подкрепим богоугодното дело по обгрижване на сирачета в Нови хан и Якимово
Да подкрепим богоугодното дело по обгрижване на сирачета в Нови хан и Якимово
   Вече години наред отец Иван (от 2005 г. йеромонах Йоан) и изграденият от него приют подслоняват деца и хора в нужда, осигуряват покрив над главите и възможност за възпитание и образование. Благочестивото си дело свещенослужителят започва с благословията на приснопаметния български патриарх Максим в с. Нови хан около храм Св. Троица, чиито двор първоначално дори не е бил ограден. През 2013 г. започва изграждане на колония от фамилни къщи в монтанското село Якимово. „От мен – най-важното – покрив и земя, от вас – отговорност за децата и работата. Всяко от отрочетата трябва да учи“, това е максимата на отец Иван.
    Поради своята напреднала възраст и здравословни проблеми отец Иван е предал ръководството по обгрижването на настанените в Нови хан и Якимово семейства и деца в ръцете на своя син, отец Григорий, като самият отец Иван продължава да помага с каквото може.
    Към месец април, 2018 г. в приюта „Св. Николай“ при манастира „Св. Троица“ живеят над 70 души, а в Якимово – около 200 души. По-малките деца ходят на детска градина, а по-големите – на училище в с.Нови хан, с. Якимово (до 8-ми клас) гр. София (гимназии) и в Софийска духовна семинария. Бебетата се гледат в самия дом от майки.
    Тежко изпитание в самото начало на 2018 г. сполетя отец Иван и всички, подслонени в дом „Св. Николай“ – при пожар в самото навечерие на новогодишното празненство изгаря значителна част от покрива на приюта. Слава Богу, пострадали няма, а с помощта на множество дарители и доброволци от цялата страна щетите се преодоляват.
    Затрудненията обаче пред добротворството на отец Иван и отец Григорий не пресекват. Особено много се натрупват сметките за ток. Благодарение на анонимен дарител голямата сметка за ток в Нови хан (4970 лв.) е заплатена. Сметката за ток в Якимово също е около 5000 лв., което налага в началото на месец юни, тази година, децата временно да бъдат изведени на къмпинг край язовир „Огоста“. Съвсем наскоро обаче, пребивавайки в къмпинга, отец Иван получава тежка белодробна криза и е приет за лечение в болницата в Монтана в тежко състояние. След този случай лагерът е събран и децата са прибрани в с. Якимово.
    Отец Григорий споделя, че действително най-голямата непосредствена нужда е голямата сметка за ток в Якимово и въпросът с храната, който като нужда никога не отпада. Особено биха били от полза продукти, които се поддават на складиране – леща, фасул, ориз, брашно, консервирани храни. Обръщаме се към всички, които биха могли да помогнат – молитвено или материално. Всяка помощ от сърце и според силите ни винаги е от полза и угодна Богу!
    Не бива – ако по силите ни е да изпратим само няколко левчета или само един пакет ориз – това да ни откаже от намерението ни да помогнем. Погрешно е да определяме такава помощ като малка и безпредметна! Напротив, ако всички упорстваме в желанието да бъдем от полза заради Бога, малкия излишък, отделен от всекиго, Господ може да превърне в голяма помощ от всички заедно и в духовна полза за всеки поотделно: „Духът и името Христово придават вечна ценност и на най-малките неща.“ – архм. Йоан Крестянкин. Така и св. ап.Павел ни пише: „Сегашният ваш излишък да допълня техния недостиг, за да послужи и техният излишък при вашия недостиг…„(2Кор.8:14);
    Всички, които биха искали да помогнат, могат да го сторят. Парични дарения могат да се превеждат по сметката на дома:
    Банкова сметка в лева:
    UNI CREDIT BULBANK,клон Елин Пелин
    IBAN: BG72UNCR 96601000411600,
    BIC: UNCRBGSF
    Сметка в евро:
    IBAN: BG13UNCR70001522104630
    BIC: UNCRBGSF

    Дарения в натура могат да се носят на място в дома в Нови Хан или да се изпращат с куриер. Адресът е:
    Дом за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“
    ул. „Търнава“ № 21 А
    с. Нови Хан п.к 2110, община Елин Пелин

    Можете да се свържете и с отец Григорий чрез мобилния му телефон: 0886 85 30 26
    Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца е това: да пригледваш сираци и вдовици в техните скърби и да се пазиш неосквернен от света. (Иак 1:27)
    От сайта Дякония.БГ
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved