Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Архиерейско съслужение в Катедралния храм Успение Богородично
Архиерейско съслужение в Катедралния храм "Успение Богородично"
   На 1 юли 2018 г., 5 Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Високопреосвещенство Елистинският и Калмицки архиепископ Юстиниан отслужиха света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с тях съслужиха протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма-домакин ставрофорен иконом Димитър Стоев, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, храмовото духовенство и придружаващите архиепископа.
    Свещеник Стефан Николов произнесе проповед и заяви, че в днешното евангелско четиво (Мт. 8:28-9:1) свети евангелист Матей, който е очевидец на събитието, ни разказва за изцерението на двамата гергесински бесновати. С Иисусовото разрешение бесовете излезли от бесноватите и се вселили в стадо свини, което освирепяло, сурнало се по стръмнината и се издавило в езерото. Известени от случилото се, жителите на града излезли да посрещнат Иисуса и, като го видели, започнали да го молят да си отиде. Митрополит Йоан произнесе слово в края на светата Литургия като каза, че във възкресния ден отбелязваме отново паметта на преподобния и богоносен наш отец Йоан, пустинножител Рилски Чудотворец и по-конкретно възвръщането на честните му мощи от Търново в Рилската света обител през 1469 година.
    Архиереят се обърна към гостуващия архиепископ със сърдечна радост и благодарност, че след празничното му съслужение с Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий на храмовия празник на Катедралния храм в Силистра, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, посети и престолния град на Варненска и Великопреславска епархия. Митрополит Йоан припомни част от богослужебния живот на архиепископ Юстиниан, който миналата неделя навърши 30 години от ръкоположението му за свещенослужител.
    Елистинският и Калмицки архиепископ благодари за топлото посрещане. Обръщайки се към всички, архиепископ Юстиниан отбеляза, че е важно да се участва в светата Литургия и да имаме ревност и постоянство да го правим, колкото можем по-често, както и че силата на един народ е в неговата духовност. Богослужението завърши с многолетствие за всички.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Архиерейско съслужение в Катедралния храм Успение Богородично Архиерейско съслужение в Катедралния храм Успение Богородично Архиерейско съслужение в Катедралния храм Успение Богородично Архиерейско съслужение в Катедралния храм Успение Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved