Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Свети Лука Симферополски
Иконата „Св. Лука Симферополски“ от Украйна, с вложена в нея частица от мощите на светеца, пристига в град Варна
   На 8 юни 2018 г. (петък) в 16:00 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна ще бъде пренесена иконата на „Св. Лука Симферополски“ от Украйна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изяви своето желание в град Варна да бъде пренесена икона на "Св. Лука Симферополски", с вложена в нея частица от мощи, която да остане за поклонение в престолния град на нашата епархия.
    Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски Архиепископ Алексии, придружаван от духовници от Украйна ще пренесат светинята в пределите на Варненска и Великопреславска епархия. С благословението на Негово Блаженство Киевския митрополит Онуфрий иконата ще бъде дарена на варненския митрополитски-катедрален храм, където ще пребивава за поклонение. На 9 юни 2018 г. (събота) в 9:30 ч. ще бъде остслужена Архиерейска св. Литургия в Катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна.
    Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски е познат и като светецът - хирург. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, както и останалите лекари, сестри, и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябва да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се връщали към живота.
    Св. Лука Симферополски е автор на десетки научни трудове по хирургия и анатомия. По неговите книги са учили няколко поколения хирурзи. Той е произнасял проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конференции и конгреси. Познавали го добре както ранените във военните болници, така и заточениците, изпратени в лагерите.
    Неизброими са чудесата, които са се случили, след молитва отправена към Св. Лука Симферополски. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ.
    Една жена се разболяла от много тежко възпаление на мозъка и заедно със сестра си отишли при Владиката, а той им казал: „Аз вече не виждам“, тъй като няколко години преди да почине ослепял. Но той им казал: „Аз не виждам, но ще се моля за вас“, и ето когато той вече не можел да помага като лекар се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал.
    От сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved