Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светата Църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска
Светата Църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска
   На 1 май 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Тайнството Кръщение, вратата към светата Църква, в Голямата базилика в Плиска. Заедно с Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димо Костов, иконом Андрей Стефанов и митрополитският дякон Любомир Георгиев. На богослужението присъстваха множество християни от близко и далеч, сред които и тринадесет деца, които станаха членове на светата Църква.
    Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан започна словото си с думите: „Намираме се в уникалната древност на старата базилика, която е прототрона в Българската църква в навечерието на паметта на светия благоверен княз Борис-Михаил Покръстител български. Ние имаме изключителен дълг към този свети цар в неговото молитвено почитание и застъпничество“, каза Архиереят и допълни, че тази година за пети пореден път имаме голям повод за радост, чрез кръщението на множество млади човеци, младенци. „Това са две велики тайнства изживяни от всички вас - светото Тайнство Кръщение и светото Тайнство Миропомазание... и всички вие ще се украсите с честния Кръст, с малкото кръстче, което получавате при светото Кръщение“.
    Митрополит Йоан се обърна към кръстниците, казвайки им, че имат огромна отговорност за тези деца, невинни, чисти и недокоснати все още от греха. Архиереят призова кръстниците и родителите да обичат тези деца и ги научат и те да обичат, давайки им добрия пример. Богослужението завърши с многолетствие за всички.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Светата Църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска Светата Църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска Светата Църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска Светата Църква се сдоби с тринадесет нови члена в Голямата базилика в Плиска
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved