Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Въздигане в архимандритски сан и монашеско пострижение в манастир Света Марина
Въздигане в архимандритски сан и монашеско пострижение в манастир "Света Марина"
   На 7 април 2018 г. - Велика събота, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи последната света Василиева Литургия от Великия пост в манастирския храм, посветен на света великомъченица Марина. В богослужението участваха игуменът на манастира йеромонах Прокопий (Костадинов), свещеник Велико Великов и митрополитският дякон Георгиев. Песенно светата служба бе украсена от църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.
    „Днес е Велика събота. Един особено специален ден от живота на светата Църква, който има особена тишина в пред очакването, предвкусването на радостта от Възкресението Христово. Ние бяхме изправени пред гроба Господен, към Плащаницата и днес светата Василиева Литургия, с едно свое песнопение и молитва, ни призова да утихне всяка човешка плът, защото Царят на славата - Господ Иисус Христос, беше положен в гроб с тялото Си. И тази църковна песен, която ние винаги произнасяме в оставянето на светите Дарове на светия Престол, което фактически изобразява погребението Христово, изразява смисъла, съдържанието на Велика събота в очакването на славното и мироспасително Възкресение Христово“. Архиереят каза още, че празникът на Христовото Възкресение може да бъде изобразен с една дума - радост.
    Негово Високопреосвещенство въздигна в сан архимандрит Всепреподобния йеромонах Прокопий (Костадинов), отличил се с усърдие на духовното си поприще – игумен на Ботевския манастир "Света Марина". Архиереят благопожела Бог да му дарува крепки и непреклонни духовни и телесни сили и смиреност, кротост, осъзнаваемост.
    Същият ден светата обител, посветена на светата великомъченица, се сдоби с нов брат, след като бе извършен чина на монашеското пострижение. С ангелски образ се украси монах Йосиф.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Въздигане в архимандритски сан и монашеско пострижение в манастир Света Марина Въздигане в архимандритски сан и монашеско пострижение в манастир Света Марина Въздигане в архимандритски сан и монашеско пострижение в манастир Света Марина Въздигане в архимандритски сан и монашеско пострижение в манастир Света Марина
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved