Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Изнасяне на светата Плащаница в митрополитския катедрален храм Успение Богородично
Изнасяне на светата Плащаница в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"
   На 6 април 2018 г. бе извършено чинопоследование с изнасяне на светата Плащаница от светия олтар в средната част на храма. Богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и храмовото духовенство. Службата, състояща се от Царски часове и вечерня с изнасяне на светата Плащаница, бе песенно украсена с източноцърковно пение от сборна група с диригент Тодор Тодоров.
    На Велики петък светата Църква възпоменава Господните страдания. Този ден е най-свещеният за християнството. Света Литургия не се извършва, пасхалното тайнство се прекратява пред великата жертва, принесена на тоя ден веднъж завинаги от Великия Архиерей, Който „принася и се принася“. На този ден се отбелязва осъждането на Господ Иисус Христос, разпъването Му, кръстните Му страдания и смъртта Му. Катедралният храм бе изпълнен от множество християни, които съучастваха в богослужението, идвайки да се съпогребат с Господ Иисус Христос, за да съучастват в пълнота и в Неговото Възкресение.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Изнасяне на светата Плащаница в митрополитския катедрален храм Успение Богородично Изнасяне на светата Плащаница в митрополитския катедрален храм Успение Богородично Изнасяне на светата Плащаница в митрополитския катедрален храм Успение Богородично Изнасяне на светата Плащаница в митрополитския катедрален храм Успение Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved