Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Четене на 12-те евангелия, описващи земните страдания на Господ Иисус Христос
Четене на 12-те евангелия, описващи земните страдания на Господ Иисус Христос
   На 5 април 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави утринното богослужение на Велики петък, когато светата Църква възпоменава Господските страдания, в митрополитската катедрала "Успение Богородично". Утренята се извършва на предната вечер, на Велики четвъртък след залез слънце, когато се четат дванадесетте евангелия, описващи светите и спасителни страдания на Господа нашего Иисуса Христа. Заедно с Архиерея съслужи храмовото братство, а древните песнопения бяха изпълнени от певеца Тодор Тодоров.
    В дванадесетте евангелия са описани последните събития от земния живот на Спасителя, започващи с прощалната Му беседа с апостолите и завършващи с Неговото погребение. След прочитането на петото евангелие се изнася разпятието от светия олтар, при пеенето на песнопението: "Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница прие Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Младоженецът на Църквата; с копие се прободе Синът на Дева. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение".
    Митрополит Йоан произнесе проповед, в която отбеляза, че деветото евангелие много ясно свидетелства защо под Кръста Христов застават Божията Майка и свети Йоан Богослов - онова осиновение, онова преподаване на едно сугубо (усилено) благословение, което се осъществява между Спасителя, Божията Майка и свети Йоан Богослов. Той заяви също, че евангелските четива завършиха с яснотата, че Христос е погребан и че гробът Му се пази от стражата. Митрополит Йоан допълни, че на Велики петък ще бъде отслужено богослужение, на което от светия олтар ще бъде изнесена светата Плащаница, върху която се изобразява Христовото погребение, в централната част на храма, където ще бъде поставена на специална маса, наричана кувуклия.В дванадесетте евангелия са описани последните събития от земния живот на Спасителя, започващи с прощалната Му беседа с апостолите и завършващи с Неговото погребение. След прочитането на петото евангелие се изнася разпятието от светия олтар, при пеенето на песнопението: "Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница прие Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Младоженецът на Църквата; с копие се прободе Синът на Дева. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение".
    Митрополит Йоан произнесе проповед, в която отбеляза, че деветото евангелие много ясно свидетелства защо под Кръста Христов застават Божията Майка и свети Йоан Богослов - онова осиновение, онова преподаване на едно сугубо (усилено) благословение, което се осъществява между Спасителя, Божията Майка и свети Йоан Богослов. Той заяви също, че евангелските четива завършиха с яснотата, че Христос е погребан и че гробът Му се пази от стражата. Митрополит Йоан допълни, че на Велики петък ще бъде отслужено богослужение, на което от светия олтар ще бъде изнесена светата Плащаница, върху която се изобразява Христовото погребение, в централната част на храма, където ще бъде поставена на специална маса, наричана кувуклия.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Четене на 12-те евангелия, описващи земните страдания на Господ Иисус Христос Четене на 12-те евангелия, описващи земните страдания на Господ Иисус Христос Четене на 12-те евангелия, описващи земните страдания на Господ Иисус Христос Четене на 12-те евангелия, описващи земните страдания на Господ Иисус Христос
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved