Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Света Василиева Литургия и общ Маслосвет на Велики четвъртък
Света Василиева Литургия и общ Маслосвет на Велики четвъртък
   На 5 април 2018 г. - Велики четвъртък, ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство при митрополитския храм, отслужи света Василиева Литургия и общ маслосвет в катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с него в светата Литургия съслужиха свещеник Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.
    На Велики четвъртък се извършва Тайнството Елеосвещение (Маслосвет). Елеосвещението е най-ранното последование свързано с освещаването на елей и употребата му за телесно и духовно лечение. Маслосветът е тайнство, чрез което при помазването на тялото с елей се измолва над болен Божията благодат, изцеляваща душевните и телесните недъзи. За самото тайнство говори свети апостол Иаков в своето съборно послание: "Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят" (Иак. 5:14-15).
    Свети апостол Иаков ни разкрива, че помазването с елей не е обикновено лечително средство, а тайнство, което посредством материя и форма предава на човеците Божията благодат, която изцерява душевните и телесните им недъзи. Според светия апостол причината на лекуването се крие не в природата на елея, а в Самия Господ: презвитерите се молят (формата) и помазват болния с елей (материята), но в името Господне; молитвата изцерява болния и Господ го вдига от болничното легло, което ще рече, че елеят в случая преподава лекуващата Божия благодат. Лекуващата Божия благодат е свързана и с прощаване на греховете и възстановяване на хармонията между Бога и човека и на мира в душата на помазания. Това е станало причина Тайнството Елеосвещение да бъде свързано с Тайнствата Изповед и Причастие.
    Ставрофорен иконом Димитър Стоев се обърна към всички присъстващи след края на богослужбата и разясни кога ще се състоят предстоящите богослужебни последования до Възкресение Христово - Пасха в катедралния храм "Успение Богородично":
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Света Василиева Литургия и общ Маслосвет на Велики четвъртък Света Василиева Литургия и общ Маслосвет на Велики четвъртък Света Василиева Литургия и общ Маслосвет на Велики четвъртък Света Василиева Литургия и общ Маслосвет на Велики четвъртък
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved