Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка Скоропослушница от град Ананиев, Украйна
С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" от град Ананиев, Украйна
   На 24 март 2018 година, в навечерието на Богородичния празник Благовещение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно с духовници и множество жители на град Варна посрещнаха чудотворната Ананиевска икона на Божията Майка "Скоропослушница" в митрополитската катедрала "Успение Богородично".
    Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви: „Ние знаем, че и нашият храм до голяма степен е свързан с молитвеното ходатайство на светия благоверен княз, тъй като нашия северен престол е посветен също на Свети Александър Невски. Тази икона при разрушението на храма, във времето на атеизма, е била скрита така, както е описано под стълбата, водеща към камбанарията на храма. Тя е запазена и в деветдесетте години на миналия век, във възраждането на светата Църква, тази икона заема своето място. Това е едно безспорно присъствие на чудотворната икона. Извършени са множество чудеса, много от тях са знайни и много от тях - незнайни. По силата на това, че Бог действа със Своята благодат и защото Пресвета Богородица много обича целия свят и всички човеци, и като Майка на своя Син остава застъпница за целия човешки род. Затова всяка една молитва с вяра отправена към нея винаги намира отклик в нейното сърце и ходатайство пред нейния Син. Затова идването на тази икона е не само благословение, но и духовна радост, която ще може да се разпространи в Епархията и до всички човеци, които желаят да се поклонят на този красив неин образ ...
    ... Ние сме в навечерието на празника Благовещение Богородично и беше най-подходящо празника, в който ние чуваме архангелския зов на свети архангел Гавриил, че девица ще зачене и ще роди Син и ще Го нарекат с името Емануил (ср. Мат. 1:23), това да бъде и свързано с идването на тази икона, което да осугуби (усили) празника на Божията Майка... За нас е пределно ясно, че смисъла на празника Благовещение е уникален, той е свързан с началото на онова, което щеше да се случи от после с Рождението на Божия Син“.

    Митрополит Йоан благодари, в лицето на протойерей Николай Ярем, на Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий, с чието благословение иконата на Пресвета Богородица посещава пределите на Варненска и Великопреславска епархия. Също и на отец Николай и спътниците му, донесли чудотворния образ.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка Скоропослушница от град Ананиев, Украйна С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка Скоропослушница от град Ананиев, Украйна С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка Скоропослушница от град Ананиев, Украйна С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка Скоропослушница от град Ананиев, Украйна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved