Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия
Митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"
   На 18 март 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия в митрополитския храм "Успение Богородично". Митрополит Йоан започна проповедта си с думите: „Днес е четвъртата Неделя на Великия пост, посветена на един велик аскет, подвижник на благочестието, църковен писател - преподобни Йоан Лествичник и неговия труд, наречен Лествица, който разглежда духовния живот на всеки един християнин като възкачване стъпало по стъпало по тази лествица, по тази стълба на благочестието и на труда“.
  Архиереят заяви, че по време на светата Четиридесетница няма случайни образи, които да се явят на вярващия човек. Във втората седмица на Великия пост беше явен образа на свети Григорий Палама, и след като в третата седмица се поклонихме на Честния Кръст, сега идва ред на преподобни Йоан Лествичник, който действително в своя богоугоден живот е успял да натрупа такъв опит, че да го пресъздаде в едно свое творение.
  Митрополитът допълни: „Ние бихме казали, че има много опити тази книга да бъде прочетена набързо. Така хората си представяли, че те ще могат да я прочетат за броени дни, както един бъдещ монах на Света Гора, който направил разчет за девет дни да прочете Лествицата като я разделил на стихове, а практически я прочел за девет години, след което станал и монах. Това са книги изпълнени със Светия Дух, това са велики събития на Духа и те не могат да бъдат изчерпани в една проповед или в дадена аналогия ... Затова и свети Йоан Лествичник намира начин да обясни всяко едно стъпало, с което да подбуди християнина, живеещ активно в светата Църква да се усъвършенства и да напрегне всички свои духовни сили, за да се изкачва по тези стъпала ...“, отбеляза Негово Високопреосвещенство и допълни, че Великият пост е благоприятното време за това.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия Митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия Митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия Митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved