Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.
Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.
   Българският патриарх Неофит почули от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на организацията на евреите в България "Шалом" и обединение на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България", както и сертификат за незабрава по повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която годишнина се изпълва през 2018 г.
  Наградата на БПЦ-БП бе връчена с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста и за борбата на църквата срещу дискриминирането на евреите у нас през периода 1941-1944 г. В Синодната палата, за да благодарят отново за доблестта и смелостта на БПЦ-БП, дойдоха представители на всички еврейски организации.
  След срещата Негово Светейшество патриарх Неофит показа на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение Св. Синод да се въпротиви и да се застъпи за еврейската общност. Изпят бе и тропара на Петдесетница, който се изпява преди всяко заседание на Св. Синод.
    Още информация и снимки на сайта на Българска Патриаршия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved