Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Съвместна света Литургия за 140-годишнината от Освобождението на България
Съвместна света Литургия за 140-годишнината от Освобождението на България
   В София, в патриаршеската катедрала „Св. Алексанъдр Невски”, на 4 март 2018 г., Втора Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама, се състоя тържествено и историческо богослужение – кулминация на църковните чествания на славната 140-годишнина от освобождението на България от турско робство.
  Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит съвместно възглавиха божествената св. Литургия. В тяхното съслужение, в съвместната им молитва пред Божия олтар, в причастяването им от общата Чаша намериха най-висш израз братското единство между българския и руския народ, святата в Христа съчлененост между Българската православна църква и Руската православна църква. А именно на тази непреходна основа и вдъхновено от тази духовна връзка преди 140 години стана възможно и нашето национално освобождение.
  Целият патриаршески храм бе украсен с венци от цветя в багрите на българския национален флаг. По време на богослужението православните песнопения бяха изпълнени великолепно от два хора – патриаршеския хор „Св. Александър Невски” с диригент протопсалт доц. Димитър Димитров и Московския синодален смесен хор с диригент заслужилия артист на Русия Алексей Пузаков. С песенното изпълнение на св. божествена Литургия те изразиха духовната възвишеност на православната молитва и ненадминатата красота и дълбочина на църковното изкуство.
  Божествената св. Литургия и славното тържество на православното единомислие и единство между БПЦ и РПЦ завърши с гръмки многолетствия и причастяване на множество миряни, укрепени в подвига на Великия пост чрез надеждата и молитвата по примера на великия Солунски архиепископ св. Григорий Палама.
  Благословени сме, че сме се родили в православни страни като България и Русия, че сме откърмвани и възпитавани от Православните ни Църкви и че Бог милостиво ни е дарил най-голямото съкровище – православната вяра, в която да възрастваме и чрез която да се спасяваме! Светла е дирята на нашата обща история: България даде на Русия най-безценния бисер – Православието, а Русия помогна на България да го съхрани и предаде на днешните поколения. А над всичко е святата и всемилостива Божия десница, която ни благославя, за да преумножим този спасителен божествен дар!
  Честито духовно и национално освобождение!
  „Стойте твърдо в свободата, която Христос ни дарува, и не се подлагайте пак под робско иго” (Гал. 5:1)!
    Още информация и снимки на сайта на Българска Патриаршия
Съвместна света Литургия за 140-годишнината от Освобождението на България Съвместна света Литургия за 140-годишнината от Освобождението на България Съвместна света Литургия за 140-годишнината от Освобождението на България Съвместна света Литургия за 140-годишнината от Освобождението на България
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved