Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Каноничния избор на нов Видински Митрополит
Каноничния избор на нов Видински Митрополит
   На 4 февруари 2018 г. в синодалния параклис "Св. княз Борис-Михаил" в София Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия в пълен състав проведе каноническия избор на нов Видински митрополит. Изборът бе ръководен от Българския патриарх Неофит при участието на митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. По уважителни причини в избора не участва митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.
  След обръщението си във връзка с избора Негово Светейшество Българският патриарх Неофит откри гласуването, което се извърши в св. олтар на Синодалния параклис. Патриарх Неофит пръв взе изборна бюлетина и празен плик, влезе в олтара, целуна св. Евангелие и св. кръст и върху олтарния престол вписа своя избор. След това първосветителят на Българската Църква зае своето място в центъра на параклиса срещу Царските двери. Патриарх Неофит даваше и приемаше попълнените бюлетини на епархийските митрополити, които гласуваха при съблюдаване помежду си на старшинството според датата на встъпването си в събора на Св. Синод. Те, също в олтара, гласуваха писмено и след това излизаха от Святая Святих с изборния плик, връчваха го на Светейшия патриарх и изчакваха цялостното завършване на каноническия избор.
  След като всички синодални членове дадоха своя глас, при преброяването на 13-те подадени редовни бюлетини Българският патриарх Неофит огласи следния изборен резултат:
  Общо подадени бюлетини - 13 от 13 гласували членове на Св. Синод.
  Общо 11 гласа "ЗА" това нов ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ да стане ДРАГОВИТИЙСКИ ЕПИСКОП ДАНИИЛ.
  Вторият кандидат за Видинската митрополитска катедра Мелнишки епископ Герасим получи съответно 2 гласа.
  На основание получения изборен резултат Българският патриарх Неофит от името на Св. Синод прогласи Драговитийския епископ Даниил за канонично избран Видински митрополит, пожела му многоуспешно и богоугодно служение и възгласи тържествено Многолетствие, подето от всички присъстващи!
  ДОСТОИН!
  ЧЕСТИТ КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР НА ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИЯ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ!
  СВ. ПРЕПОДОБНИ ДАНИИЛ СТЪЛПНИК ДА ВИ БЪДЕ БЛАГОДАТЕН ПОМОЩНИК В СВЯТОТО АРХИПАСТИРСКО СЛУЖЕНИЕ - ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО НИ В ПРАВОСЛАВИЕТО И ЗА СЛАВА НА СВЕТАТА И ЕДИНОСЪЩНА ТРОИЦА! АМИН.
Видински митрополит Даниил
Биография на Видински митрополит Даниил
   Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град.
  През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.
  През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.
  През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.
  На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.
    От сайта на Българска Патриаршия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved