Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светия Синод
Светия Синод се обяви срещу приемането на Истанбулската конвенция
   Днес Св. Синод прие два текста, отнасящи се до Истанбулската конвенция. По този начин ръководството на БПЦ се включи в обществената дискусия по този проблем, разгоряла се през последните седмици. Първият текст е озаглавен „Обръщение на Св. Синод относно процедурата по приемане и ратифициране в България на Истанбулската конвенция“, а вторият – „Становище на Св. Синод по повод Истанбулската конвенция“.
  В първия документ, Св. Синод изразява опасенията си от приемането на Истанбулската конвенция заради съдържащото се в нея „ново разбиране за човека – човека като самовластен господар, човека без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си“.
  Във втория документ, посветен на Истанбулската конвенция, Св. Синод излага подробно Становището си относно нериемливите определения за „социален пол“, „нестереотипни роли на пола“ и др., съдържащи се в конвенцията. В Становището се казва, че по такива теми обществената дискусия трябва да предшества приемането на документите, а не да се провежда постфактум.

    Обръщение на Св. Синод относно процедурата по приемане и ратифициране в България на Истанбулската конвенция
    Становище на Светия Синод по повод Истанбулската конвенция
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved