Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм Св. Атанасий
Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий“
   С камбанен звън бе дадено началото на тържествата в храм „Св. Атанасий“ – Варна. Старата митрополитска църква, посветена на св. Атанасий Александрийски е построена през 1838 г. на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Божият дом има богата, почти двувековна история и значимо духовно наследство. Действеността на църковния живот издига храма, като твърдина на православния дух във Варненска и Великопреславска епархия.
  Светата Литургия беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в съслужение с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
  С Архиереите съслужиха: Архимандрит Максим, предстоятел на храм „Св. Архангел Михаил” в Таксиархис - Гърция, ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Славчо Проданов - Архиерейски наместник в град Търговище, иконом Дончо Александров, предстоятел на храм "Св. Атанасий", ставрофорен иконом Петко Минчев, ставрофорен иконом Цветан Флоров и множество духовници от града и епархията.
  Днешният храмов празник събра множество християни, които взеха молитвено участие в Богослужението. Сред официалните гости имаше представители на ръководството на града, райони кметове, ректори на университети и представители на различни институции.
  В своята проповед митрополит Йоан припомни подвига и делото на св. Атанасий, Архиепископ Александрийски, както и на св. Кирил, Архиепископ Александрийски, които светата Църква изправя пред нашия взор. Архиереят благодари всесърдечно на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, който дойде лично да оглави светата Божествена Литургия, както и на Архимандрит Максим, който дойде от Гърция, специално за днешния празник. Митрополит Йоан изрази своята благодарност към отците, които съслужиха и към хората, които се черкуваха и допълни: "Благодаря на вас, всички обични в Господа братя и сестри и нека тази 180 годишнина да ни дава упование и надежда. Най-вече упование за искрено служение по примера на св. Атанасий."
  Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан награди иконом Дончо Александров, предстоятел на храма с нагръден кръст и офикия „ставрофорен иконом“. С офикия "протойерей" беше награден свещеник Ясен Шинев.
  Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий изрази своята благодарност за любезната покана, отправена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и от Църковното настоятелство при храм "Св. Атанасий", за да вземе участие в тази духовна радост. Архимандрит Максим благодари за отправената покана и изрази своята радост, че е тук, за да служи с Техни Високопреосвещенства. Негово Високопреподобие подари икона на Пресвета Богородица Геронтиса.
  От името на Църковното настоятелство, на духовенството и на енориашите при храма ставрофорен иконом Дончо Александров поднесе скромен духовен дар на митрополит Йоан с благопожелания св. Атанасий винаги да го закриля, да му помага в Архиерейското му служение и да бъде този огнен стълб, който да го води през земния живот, така че митрополит Йоан да води своето паство към вечния живот и към спасението. Ставрофорен иконом Дончо Александров поднесе подаръци - икони на Негово Високопреосвещество митрополит Григорий и на Архимандрит Максим.
  В резултат на грижите и усилията на Църковното настоятелство и енориашите, храм “Свети Атанасий” посреща храмовия си празник с обновено благолепие. Специално за годишнината бяха раздадени и малки икони с образа на св. Атанасий. След края на светата Литургия беше отслужен водосвет за здраве и благополучие на всички участници в днешния празник. По установена вече традиция бяха осветени 400 порции риба, които бяха раздадени на всички присъстващи.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм Св. Атанасий Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм Св. Атанасий Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм Св. Атанасий Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм Св. Атанасий
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved