Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Огнен стълб
Огнен стълб
   Слово за св. Атанасий Александрийски от иконом Дончо Александров
  Вероятно си спомняте как еврейският народ странстваше в пустинята. И Бог не го изоставяше. Пращаше различни знамения, чрез които проявяваше грижата Си за него. Свещеното Писание ни разказва как нощно време ангел Господен е приемал формата на огнен стълб, за да осветява пътя на евреите в тъмнината, та да не се объркат.
  Ние живеем в Новия Завет, в Обетованата земя – светата Църква и още по-осезаемо и благодатно усещаме милващата Божия десница, която ни изпраща подобно огнени стълбове Своите угодници - светиите, за да не се заблудим и объркаме.
  Един от тях е св. Атанасий Велики. В тропара, посветен нему, Църквата го прославя като „стълб на Православието”, а и неслучайно го нарича и Велики. Неговата личност засиява в трудното време, когато учението на Арий набира скорост и сее мрак в душите на хората като проповядва, че Христос - не само като човек, но и като Бог, не е равночестен на Отца, а е по-нисш Бог, Който е само подобен на Отца, но в действителност е сътворен, имащ начало във времето.
  Още съвсем млад, но носещ големи харизми от Бога, св. Атанасий се явява на Първия вселенски събор и допринася решително за изобличаването на това нехристиянско учение. Изключително мъдро и умело оборва ереста като изразява истината, засвидетелствана в Символа на вярата. Именно вярата „... в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е станало”. Богоозарената мисъл на св. Атанасий превъплътена в изкусно слово ясно доказва, че Иисус Христос е Господ и Спасител. Той пише: „Затова още отначало, когато слизал при нас, Той оформил за Себе си Своето тяло от девица, та да даде на всички немалко доказателство за Своето Божество в това, че Той, Който го е оформил, е също Творец и на всичко друго, понеже кой, виждайки да се зачева тяло единствено от девица без мъж, може да не прозре, че Онзи, Който се явява в него, е също Творец и Господ и на другите тела; или кой, виждайки естеството на водата да се променя и превръща във вино, може да не осъзнае, че Онзи, Който сторил това, е Господ и Създател на естеството на всички води? Защото с тази цел Той тръгнал по морето също като негов Господар и вървял като по суха земя – за да даде доказателство за Своето господство над всички неща на онези, които видели това; още с нахранването на такова голямо множество с малко, като от Самия Себе си дал изобилие, където го нямало, тъй че от пет хляба пет хиляди се наситили и им останало толкова много, показал ли Се е Той, че е някой друг, а не същия Господ, Чийто Промисъл е над всички неща?”
  Малко след събора Атанасий е избран за Александрийски архиепископ. Бурно преминава неговото служение - от една страна е дарен със силната любов и уважение на верните християни, но от друга, непрестанно понася клевети, преследвания, обиди и злословия от враговете си. Св. Атанасий се показва като твърд, мъжествен и доблестен изповедник на вярата. Не се поклаща, не се предава, а при всякакви обстоятелства стои в образа на огнен стълб. Петнадесет от всичките четиридесет и седем години на своето епископско служение, той прекарва в изгнание. Не престава да пише, проповядва и оставя след себе си богато богословско творчество. Съчинява три апологии - защити на православната вяра: "Против езичниците", "Против арианите", "За въплъщението на Словото"; "За Св. Троица", срещу еретика Аполинарий и разколниците - новациани, за Светия Дух, житие на св. Антоний Велики, тълкования на множество книги от Свещеното Писание. Всичките му проповеди, писания и послания са пропити от богословски и нравствени истини.
  Св. Атанасий е Велик във вярата, в любовта към Бога, в богословските познания, в защитата на истината и правдата. Строг изобличител и противник на ересите, лъжеученията и разколите.
  Спомняйки си живота и делото на този изключителен архипастир, ние наистина виждаме в негово лице огнен „стълб на Православието”. Днес времето е не по-малко бурно! Толкова външни и вътрешни изпитания има пред Църквата и нейните верни чеда. Силните ветрове духат, за да създадат нов обществен ред, в който права имат извратилите своята естествена същност. Налагането на тяхната култура, посегателството спрямо децата, разбиването на традиционното семейство, заменянето на истината с лъжа, издигането на греха на мястото на правдата, е предизвикателство пред християните. Като цяло, случващото се днес в света носи обърканост и смут сред хората.
  От друга страна, в църковните среди също се появяват движения на „ревностни не по разум”, които чертаят апокалиптични краски и всяват страх в душите на верните, тласкайки ги към изоставяне на света и пребиваване в изолация. Други пък, измествайки от центъра Христос, поставят там заниманията си и споровете за дати, времена и с благочестива хитрост подхлъзват по наклонена плоскост, водеща към разкол, неукрепналите във вярата и непросветените. Набират скорост зилотски фракции, които тревожат църковния живот…
  Когато попитали св. Паисий Светогорец как като християни да прекарваме празниците, той отговорил: „да участваме в светата Литургия, след това през деня да размисляме за свещеното събитие или живота на светията, когото честваме и да се молим”.
  И днес, като спомняме живота и делото на св. Атанасий Велики, да виждаме в него онзи огнен стълб на вярата, добродетелността, мъдростта, духовната просветеност и да му се молим да не отстъпва от нас, а неотлъчно да ни води през изпитанията, нападенията, предизвикателствата, за да не сгрешим посоката и да не изпаднем в мрака на отстъпничеството от правата вяра. Амин!
    От сайта на Храм Свети Атанасий - Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved