Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Храмов празник и архиерейско служение в храм Св. Николай Чудотворец
Храмов празник и архиерейско служение в храм "Св. Николай Чудотворец"
   На 6 декември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" в съслужение с председателя на църковното настоятелство при храма ик. Василий Шаган, ст. ик. Добромир Георгиев, председател на храм "Св. цар Борис" - кв. "Аспарухово", ик. Владимир Велков, служащ в храм "Св. прор. Илия" - гр. Варна, отците при храма – прот. Михаил Манев и свещ. Илия Попов, гостуващите духовници прот. Николай Ворническу - предстоятел на храм "Св. Георги Победоносец" в град Тараклия, Молдова и прот. Александър Дериволков, и митрополитският дякон Любомир Георгиев.
  Днес има много поводи за радост за енорията на храм "Св. Николай Чудотворец". Една от тях е навършването на една година, откакто храмът се сдоби с голяма светиня, а именно икона с лика и с вградена частица от мощите на придобилия голяма известност сред православните християни в България свети Лука, Архиепископ Кримски и Симферополски, която бе дарена с благословението на Сумския и Ахтирски Архиепископ Евлогий. Дивният светец е силно тачен от благочестивите християни, черкуващи се в храма, които имат възможност всеки петък да участват на акатист, след вечерното богослужение, на който могат да се помолят за здраве и подкрепа на своите ближни и познати.
  Голям брой християни присъстваха на празничната служба, която бе песенно украсена от източноцърковните песнопения, изпълнени от сборна група с диригент Мартин Димитров и от църковния хор при храма. Преди началото на Литургията Негово Високопреосвещенство пострига за четци, певци и свещоносци доц. Бойчо Бойчев, Диян и Марин.
  Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници и им пожела да живеят според името си, което означава победител на народите, какъвто пример е дал свети Николай. Той благодари и на гостите дошли от Молдова, в лицето на протойереите Николай и Александър, които значително допринесоха за радостта от храмовия празник с донасянето на икона с лика на свети Николай в цял ръст, с благословението на Кагулския и Комратски епископ Анатолий.
  След св. Литургия пред храм "Св. Николай Чудотворец" се състоя военен ритуал и бе отслужен молебен към свети Николай за благословение на всички моряци и най-вече на военните моряци. Никулден е особен и празничен ден за военноморските ни сили, чиито покровител е свети Николай, който още приживе е помагал на моряците и на всички мореплаватели, търсещи неговото застъпничество пред Бога.
  По традиция бе осветено рибно ястие и бе раздадено на всички присъстващи.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Храмов празник и архиерейско служение в храм Св. Николай Чудотворец Храмов празник и архиерейско служение в храм Св. Николай Чудотворец Храмов празник и архиерейско служение в храм Св. Николай Чудотворец Храмов празник и архиерейско служение в храм Св. Николай Чудотворец
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved