Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Обновяване на храм Св. Рождество Богородично в село Белоградец
Обновяване на храм "Св. Рождество Богородично" в село Белоградец
   На 2 декември 2017 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе обновен благолепният храм в село Белоградец, Община Ветрино, посветен на Рождеството на Божията Майка. Чинът на обновлението с полагане на св. антиминс бе отслужен от председателя на храма ст. ик. Димо Костов в съслужение с ик. Андрей Стефанов, председател на храм "Св. цар Борис" - гр. Плиска, ик. Красимир Капитанов, председател на храм "Св. Три Светители" - гр. Шумен, свещ. Неделчо Савов и митрополитския дякон Любомир Георгиев.
  Според установения каноничен ред на Българската православна църква в неосветен храм светата Литургия се извършва върху осветен антиминс с пришити в специална ниша в горния му край мощи на мъченик. Антиминсът, който бе положен при обновлението на храм "Св. Рождество Богородично" е с пришита частица от мощите на св. мъченик Трифон Апамейски.
  Празничното богослужение бе украсено от църковния певец Александър Александров. Песенно участие взеха и отците по време на утренята. Голяма част от християните в селото присъстваха на богослуженията и на първата св. Литургя след обновяването на храма. Иконом Андрей произнесе слово, в което благодари на всички дарители и спомоществуватели за отремонтирането на храма и благопожела на присъстващите да го поддържат и облагородяват, защото храмът е място, където Бог обитава и присъства по един по-особен начин, място, в което трябва да се молим и да търсим своето спасение.
    Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Обновяване на храм Св. Рождество Богородично в село Белоградец Обновяване на храм Св. Рождество Богородично в село Белоградец Обновяване на храм Св. Рождество Богородично в село Белоградец Обновяване на храм Св. Рождество Богородично в село Белоградец
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved