Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Ловчански митрополит Гавриил
Ловчански митрополит Гавриил: "Църквата е по-силна от всяко разделение"
   По повод историческото значение на взетото вчера решение от Св. Синод на БПЦ-БП за предприемане на последователни усилия за установяването на канонически статут на Македонската православна църква Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил подчерта следното:
  "Любовта е дълготърпелива, пълна с благост...не дири своето... Любовта никога не отпада..." (1 Кор. 13:4, 5, 8)
  Любовта ни води в желанието ни да съдействаме за това православните духовници и миряни от Македонската православна църква да могат отново да влязат в пълноценно духовно и литургично общение с всички нас – членовете на едната, свята, съборна и апостолска Църква...
  Задължени сме заради Господа и заради нашите ближни да спомогнем за излекуването на дългогодишната рана, която е нанесена на общото църковното тяло чрез схизмата, в която се намира МПЦ. Всяка рана, за да бъде напълно излекувана, трябва да бъде почистена до дъно и проблемът да бъде изтръгнат от корен. А кой по-добре би могъл да стори това, ако не Църквата, която е над всеки национализъм, над всеки реваншизъм, над всяка вражда?! Щом Господ Иисус Христос ни завещава Своя мир, и ние следва да бъдем миротворци. Щом Бог е Любов, и ние трябва да служим с любов. Взаимната близост и искреното общуване ще ни помогне да се опознаем по-добре и между нас да има повече доверие. Духовното общуване между верните в Господа прави всички ни по-силни и по-добри християни.
  Тогава нищо и никой не може да ни накара да враждуваме с брата си. Православието е вярата, която помага на всички нас да богатеем за Господа и да трупаме съкровища на небесата. Нищо не е по-важно от любовта и мира в Христа, защото по това ще познае светът, че сме Негови ученици. Църквата е по-силна от всяко разделение, тя е способна да превъзмогне всяко лукавство и раздор, тя е призвана да гради, да лекува, да обединява и да привежда всички човеци към Царството Божие, където „всичко и във всичко е Христос” (Кол. 3:11).

    От сайта на Българска Патриаршия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved