Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
   От 29 октомври до 1 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе на официално посещение в Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква. Повод за това бе именният ден на Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който на 29 октомври чества своя небесен покровител – св. мъченик Лонгин Стотник.
  Визитата на митрополит Йоан в Русия започна със Св. Литургия, отслужена в катедралния храм "Св. Троица" на Покровската и Николаевска епархия, която влиза в състава на Саратовската и Волска митрополия. Богослужението бе оглавено от Техни Високопреосвещенства Саратовския и Волски митрополит Лонгин и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с Високопреосвещения Елистински и Калмицки архиепископ Юстиниан и Преосвещения Покровски и Николаевски епископ Пахомий, с местното духовенство и с митрополитския дякон Любомир Георгиев. В края на Св. Литургия митрополит Йоан се обърна с приветствено слово към митрополит Лонгин, когото поздрави от името на Светейшия Български патриарх Неофит, от свое име и от името на духовенството на Варненска и Великопреславска епархия. В знак на радост и уважение епископ Пахомий подари на митрополит Йоан образ на Владимирската икона на Божията Майка. Богослужението бе последвано от пешеходна разходка из гр. Покровск, по крайбрежната улица и от разходка с корабче по река Волга, която разделя Саратов и Покровск.
  На 31 октомври Саратовският и Волски митрополит Лонгин и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглавиха всенощното бдение в саратовския катедрален храм "Св. Троица" в чест на всебългарския покровител преп. Йоан Рилски, чиято памет се чества на 1 ноември по стар стил. На следващия ден св. Литургия в катедралния храм на епархията отново бе оглавена от двамата архиереи, а след Литургията бе отслужена и панихида по повод 40 дни от смъртта на Високопреосвещения Нежински и Прилукски митрополит Ириней, близък приятел на митрополит Лонгин.
  Официалната визита на митрополит Йоан в Саратовската и Волска митрополия завърши на 1 ноември с християнската надежда, че духовното общуване между двамата архиереи ще продължи и занапред и то ще свидетелства за братолюбието и за „единството на духа чрез връзките на мира“ (Ефес. 4: 3).
    Със съкрашения. Още информация и снимки на сайта на Варненска и Великопреславска Света Митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved