Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Масово св. Кръщение се състоя в столичния храм Св. София
Масово св. Кръщение се състоя в столичния храм "Св. София"
   В столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия" се състоя първото масово св. Кръщение, в което се включиха повече от 170 деца. Инициативата е под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Българската православна църква. Събитието е част от кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България".
  С благословението на Негово Светейшество семействата са освободени от задължителната такса за тайнството и Българската църква дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на новопокръстените православни християнчета.
  Кръщението започна в 10,00 ч., като бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, а с него в молитвено съслужение бяха: архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска митрополия и предстоятел на храма, както и храмовото духовенство, подкрепени от столични свещеници от други храмове, протодякон Иван Петков и дякон Деан Коруноски.
  Освен в столичния храм масови кръщения се извършват в момента в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.
  В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородени деца, сред които са наши сънародници, живеещи предимно в чужбина. Инициаторите се надяват подобен род дейност да не бъде еднократен акт, а да продължи традиционно всяка година. Целта е да се насърчат раждаемостта в страната и присъединяването на повече малчугани към светото Православие.
  Тайнството бе излъчено на живо и във Фейсбук на официалната страница на Св. Синод.

    Още информация и снимки на сайта на Българска Патриаршия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved