Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Архиерейска Света Литургия на храмовия празник в Балчишкия храм Св. преп. Параскева - Петка Търновска
Архиерейска Света Литургия на храмовия празник в Балчишкия храм "Св. преп. Параскева - Петка Търновска"
   На 14 октомври 2017 г. бе отбелязан храмовият празник на храма в град Балчик, посветен на света Петка. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан възглави празничното богослужение. Чрез извършване чина на полагане на св. антиминс в храма се извършват богослужения от 14 ноември 1954 г., когато с благословението на Варненския и Преславски митрополит Йосиф, архимандрит Прохор, протосингел на Варненска и Преславска света митрополия, заедно с архиерейския наместник на гр. Добрич свещ. Христо Иванов и духовници от околията отслужват първата Света Литургия.
  От рано сутринта благолепният храм бе изпълнен с християни, които участваха в празничната богослужба прославяща света Петка. Митрополит Йоан припомни част от житието и дивния подвиг на света преп. Параскева-Петка Търновска Епиватска и каза, че примерът на родителите е много важен за младия човек, защото именно заради своите родители преподобната е поела по пътя на подвижническия живот.
  Архиереят поздрави присъстващите с празника и благопожела да няма злощастни събития, да няма наводнения, да няма суша, зловредни ветрове, да няма размирици и да няма зли обстоятелства, които да попречат развитието на човека и неговото духовно преуспяване.

    Още информация и снимки от сайта на Варненска и Великопреславска Света Митрополия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved