Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Първи урок в Неделното училище
Първи урок в Неделното училище
   Всяка година в първата неделя на октомври отваря врати Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. Този път това се случи в първия ден от месеца. След неделната св. Литургия децата и техните родители, и всички приятели от енорията се събраха в голямата зала на Духовно-просветния център при храма за тържественото начало. Празника оглави иконом Василий Шаган, председател на Църковното настоятелство. С водосвет, песнопения и молитви се обърнаха всички към Бога, за да бъде успешна предстоящата учебна година. Отец Василий поздрави децата и ги призова да се отнасят с внимание както към заниманията в Неделното училище, така и към всичко и всеки в живота си, за да имат добри плодове от всеки свой труд. След това той им припомни правилния начин за прекръстване, нещо, което също е нужно да се върши внимателно и с отношение. Беше представен и екипът от учители, които ще се грижат за духовното израстване на децата през годината, и се обсъдиха предложенията за име на Неделното училище. Вариантът Детска енорийска школа „Кандилце” бе подкрепен от повечето присъстващи и засега се очертава като фаворит.
  След първата част на празника дойде ред на първия урок. Сигурни сме, че поуката от това интересно интерактивно занимание ще запомнят не само децата.
  С чук и дървена летва в ръка отец Василий предложи на онези, които са направили някаква беля през ваканцията, да забият по един гвоздей. Желаещи се оказаха почти всички от децата и с усърдие се справиха със задачата. Накрая свещеникът попита и родителите, но… никой не вдигна ръка. Когато всеки отбеляза своята беля върху дъската, отец Василий попита дали пък не са правили и добрини през лятото? Разбира се, всеки си спомни, че е имало такива моменти, и получи право да извади своя гвоздей, след като белята е била поправена. Но ако изваждането на гвоздеите беше трудно донякъде, то заличаването на дупките в дъската се оказа невъзможно… Така е и в живота – завърши своя урок свещеникът – човек, когато не внимава за себе си, лесно може да сгреши и да направи беля. След това дори да се опита да поправи стореното с добрини, белезите все пак остават. Всички грешим и, когато съжалим и помолим за прошка, Бог милостиво ни прощава, но най-добре е, преди да направим каквото и да било, да бъдем внимателни, за да не се стига до грешки и до последствията, които те оставят.
  След проявеното внимание и усърдие в урока и вкусната почерпка, въпреки прохладния вятър навън, скоро всички се оказаха на двора и се включиха в забавните игри, подготвени специално за случая.
  Господи, запази чистотата и целомъдрието им, укрепи волята им, за да бъдат прилежни в знанието и изпълнителни в задължението си и в своята любов към всички, които проявяват милосърдие към тях. Прати им ангел-пазител, за да ги предпазва от различни съблазни, от всяка опасност, която застрашава живота им, за да поживеят многолетно и в доброчестнина за утеха на родителите, за полза на светата Твоя Църква и за слава на Светата единосъщна и неразделна Троица! Амин!

    Още информация и снимки в сайта на Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved