Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм Успение Богородино
Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм "Успение Богородино"
   На 14 септември (Въздвижение на Св. Кръст Господен) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в митрополитския-катедрален храм "Успение Богородично", град Варна. В празничното богослужение взеха участие ст.ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ик. Пламен Коларов, протодякон Николай Платонов, който е наш гост от Богоявленския (Елоховский) събор в Москва и дякон Любомир Георгиев.
  В своята проповед Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви: "Днес е Въздвижение на Светия Кръст Господен. Ние чухме посланието на Св. ап. Павел, където беше казано, че ние проповядваме Христа разпнатия, Който за иудеи е съблазън, а за елини безумство. Христос беше разпнат на Кръста и там ни изкупи със Своята драгоценна кръв. Христос беше Този, който в Своето идване в света, като Син Божий беше дошъл със Своята проповед да привлече множество човеци и да даде възможност на всички, чрез Своето Възкресение и Кръстна смърт за спасението на човешкия род, затова и ние се покланяме винаги на кръстното дърво.
  Едно от най-кратките определения за Кръста, което дава Св. Йоан Златоуст е "Кръстът е ключ към рая". Така или иначе Кръстът е онова оръдие, на което беше прикован Сина Божий. Прекрасно прозвучават Евангелските думи, където Божият Син даде на Св. Йоан Богослов да се грижи за неговата майка - Св. Богородица. Това е прекрасно Евангелско четиво, в което винаги се разбира огромната Божия любов към човешкия род.
  Ние чуваме и думите: "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва."(Марк 8:34). Това Евангелско четиво, винаги се чете при пострижение в монашество. Ние винаги трябва да разсъждаваме, че когато се осеняваме с кръстния знак, трябва да го вършим правилно. Това означава, че в този момент свидетелстваме, че чрез Кръста Христов ние отбягваме от греха и се отхвърлят всички наши страсти. Ние сме призовани не от някой друг, а от Св. ап. Павел да разпнем нашите страсти и похоти, защото той казва нашата борба не е против плът и кръв, а против поднебесните духове на злобата. Следователно болен ли е някой между нас, нека да претърпи, нека да осъзнае, че носи този кръст неслучайно. Някой радва ли се, нека се радва и да благодари на Бога, за да осъзнава, че тази радост е Божие дело. Има ли скърби в живота си, нека да не роптае против Бога и против своите ближни, а с търпение да носи кръста. Защото винаги трябва да се знае, че Бог възлага на човека такъв кръст, който той може да понесе. Следователно всичко онова, което се случва в нашия живот не е плод на случайност, не е плод на суеверност, не е плод на случайни обстоятелства, които се стичат така, а плод на Божия промисъл. За вярващия християнин грижата на Бога за човека е всегдашна. Следователно Въздвижението на Честния и Кръст Господен е празника на Кръста, неговото въздигане. Защото ако не беше Кръстът Христов, какво щяхме да сме ние?"


    От сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм Успение Богородино Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм Успение Богородино Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм Успение Богородино Митрополит Йоан отслужи света Литургия за Въздвижение на Св. Кръст Господен в катедрален храм Успение Богородино
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved