Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град Варна
Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично в град Варна
   На 8 септември (Рождество Богородично) Негово Високопреосвещенство Саратовският и Волски митрополит Лонгин в съслужение с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужиха света Литургия в катедрален храм "Успение Богородино" в град Варна. В празничното Богослужение взеха участие архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, прот. Радомир Никчевич, Черна Гора, прот. Виталий Зелински, Република Молдова и други духовници - гости на Седмицата на православната книга, както и духовници от Епархията.
  В своята проповед Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви: "Радостен за нас е този ден, в който честваме Рождество Богородично. Това е ден на радост и утешение за целия свят. Радва се небето, радва се и земята, защото именно Св. Дева Мария стана вместилище на Невместимия Бог и майка на нашият Спасител Господ Иисус Христос.
  За нас е огромна чест да посрещнем на територията на Варненска и Великопреславска Епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Лонгин, митрополит Саратовски и Волски, който е свързан с България, поради това, че е завършил своето висше богословско образование в Богословския факултет към Софийския университет. Той е голям приятел на нашата родна Българска Православна Църква. Благодарим, че той дойде при нас точно в дните на Седмицата на православната книга.
  Митрополит Лонгин оглави светата Богослужба в този храм, който е свързан в изграждането си с усилията на два православни народа и с паметта на Варненския и Преславски митрополит Симеон, както и с паметта на княз Александър I Батенберг. В шест годишното изграждане на този Господен дом, всяко варненско семейство е дало доброволен труд, десет трудови дни, за да се изгради този храм по-бързо."

  Митрополит Йоан сърдечно благодари и на архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, който е гост на Седмицата на православната книга в град Варна. Архиереят благодари, най-вече за неговата сърдечност и за братското му отношение към православния български народ.

    От сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично Архиерейска света Литургия за Рождество Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved