Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Водосвет в древния град Мисионис
Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Водосвет в древния град Мисионис
     Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Водосвет в един от четирите древни храма, епископски храм, намиращи се в древната крепост – град Мисионис, античен и средновековен център. Заедно с Архиерея съслужиха ст. ик. Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия и дякон Любомир Георгиев. Богослужението бе украсено песенно от църковния певец Тодор Тодоров.
    Митрополит Йоан каза, че цел на богослужението е да възроди, да възкреси това, което е било тук като духовен живот, като изживяване, като дейност на човека в духовен план и в чисто практически и да напомни за това място, което носи своята дълбока история, което носи своята изключителна присъственост в духовния живот на този район и което място безпорно предстои да бъде още разкривано.
    Ръководителите на разкопките показаха уникален кръст, реликварий, открит на десетина метра от храма, в когото се предполага, че са съхранявани мощите на свети апостол Андрей Първозвани, който е проповядвал и е водил своята апостолска мисия в тези земи, в Южното Черноморие и в Одесос. След извършването на Водосвета, Архиереят посети и друг храм, носещ името Базилика № 3.
    От сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Водосвет в древния град Мисионис Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Водосвет в древния град Мисионис Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Водосвет в древния град Мисионис Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи Водосвет в древния град Мисионис
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved