Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
139 години от Освобождението на Варна
139 години от Освобождението на Варна
    На 27 юли честваме паметта на свети вмчк Пантелеймон, на Св. Седмочисленици и по-частно успението на св. Климент Охридски. В храм "Св. Архангел Михаил" бе отслужена празнична Света Литургия от ик. Василий Шаган в съслужение с духовниците прот. Ясен Керчев и свещ. Алексей Акоста. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе молитвено участие в богослужението, което бе украсено с източноцърковно пение.
    За жителите на град Варна има още една причина за празнуване. Дипломатическото освобождение на последния останал поробен български град е на 27 юли 1878 г. На тази дата руските полкове начело с генерал Столипин влизат в града, посрещнати с хляб и сол, и голямо веселие. Руските войски застанали на Ченгене пазар пред храм "Св. Архангел Михаил", където свещеник Христо Върбанов ги посреща с кръст в ръце и отслужва молебен на Пресвета Богородица, а генерал Столипин припява канона на Пресвета Богородица.
    Слово по случай 139 години от Освобождението на град Варна от турско робство произнесоха г-н Иван Портних – кмет на Община Варна и Негово Превъзходителство Генералният консул на Руската Федерация във Варна г-н Сергей Лукьянчук.
    Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен заедно с ик. Василий Шаган и прот. Ясен Керчев. В словото си Архиереят каза: „...Безпорно е, че чухме нещо много интересно в днешния ден – генерал Столипин е пял канона на Пресвета Богородица. Този канон ние ще се призовем да пеем гласно от 1 август във времето на Успенския пост, но този канон е много съдържателно молитвено последование, т.е. тези хора, със своята православна вяра, са разбирали, че могат и трябва да помогнат, както са го вече сторили да избавят един православен народ от робство. Освобождението на Варна е венец на дипломация, на организираност и на добро сътрудничество. Безпорно е, че един генерал, както и всички генерали, независимо от тяхната принадлежност етническа, те със своята православна вяра разбираха каква мисия бяха поели. Бог ги беше призовал да бъдат воини, но те всъщност бяха и воини на Христос, затова се изпълниха тези думи – и нашата свобода е вече факт. Това е и молитвения покров на Светите Седмочисленици, които ние отбелязваме винаги чрез отбелязването на отделни дати, а днес съборно в общата им памет. Какво щеше да е България без този духовно-просветителски акт на онова време на IX и X в., ако не беше св. цар Борис-Михаил Покръстител Български да приеме светите братя, а с тях да дойдат и Климент, и Наум, и Сава, и Гораст, и Ангеларий и всички да се вплетат в отделните краища на родината. Какво щеше да е, ако не беше Преславската книжовна школа, Охридската книжовна школа, Търновската книжовна школа, какво щеше да бъде, ако я нямаше Плиска или мястото на прототрона, където всъщност се очерта онзи духовен призив. Какво ще щеше да бъде, ако свети патриарх Фотий, Цариградския патриарх, тогава не беше написал на свети цар Борис своите послания. Какво щеше да бъде, ако в 1872 година не беше на митрополитския престол Варненския и Преславски митрополит Симеон. Това са все хора, които са допринесли изключително много за онази история, която се гради ден по ден и век след век, и която в днешния ден, в нашата съвременност, има един единствен призив – ние помним миналото, за да градим нашето настояще, а да имаме и поглед в бъдещето. Затова и се изпълняват в Освобождението на България думите на свети Константин-Кирил Философ – „Бидох, съм и ще пребъда”.
    Пред паметника в чест на Освобождението на Варна бяха поднесени венци от Областната управа, Община Варна, Военноморските сили на Република България, Областната дирекция на МВР, Генералното Консулство на Руската Федерация в гр. Варна, Почетното консулство на Италия във Варна, Районните кметове, политически партии, организации и движения, неправителствени организации, съюзи, сдружения, културно-просветни дружества, университети и граждани.
    От сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
139 години от Освобождението на Варна Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved