Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева
Храмов празник на храм "Св. прпмчца Параскева"
    На 26 юли 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в храм "Св. прпмчца Параскева" в съслужение с предстоятеля на храма ст. ик. Петко Минчев, духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия и духовници от града. Въпреки делничния ден много от енориашите, а също и гости взеха молитвено участие в празничното богослужение в старинния храм посветен на света преподобномъченица Параскева Римлянка, пострадала за Христа в раннохристиянското време на II в. по времето на император Антонин.
    Описвайки житието на светицата митрополит Йоан каза: „Кратко е житието на света прпмчца Параскева, в обширните жития също не е много дадено, но това свидетелства за ранното мъченичество, за времето, когато християнската Църква е била гонена, но свидетелства и за нещо друго – за блаженството на светиите. Именно за онези хора, които посветиха живота си на Бога, живееха в Бога и по Бога, и достигнаха до това състояние на блаженство, а това състояние на блаженство е доста по-високо от състоянието на радостта, това е едно без противоречиво пребиваване и живеене на душата в себе си и в Бога.“ Архиереят допълни, че това е към което се стремим в нашия живот надявайки се, че това може да се случи след нашата смърт. След Светата Литургия бе извършен Водосвет и на всички бе раздадено благословено ястие от риба.
    От сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия
Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева Храмов празник на храм Св. прпмчца Параскева
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved