Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Завърши поклонническото пътуване до Света Гора с иконата на св. Георги Зографски
Завърши поклонническото пътуване до Света Гора с иконата на св. Георги Зографски
    Тази година по инициатива на миряните и църковното настоятелство на храмовете „Свети Николай Чудотворец” и „Свети Архангел Михаил”, гр. Варна, беше поръчано и изографисано копие на чудотворната икона на св. Георги, наричана още Фануилска, чийто оригинал се пази в българския Зографски манастир на Атон. На няколко души от енорията беше възложена специална мисия – да занесат на Света Гора иконата, за да бъде осветена там.
    Рано на 8 юни за Гърция замина първата група мъже – шестима съименници на св. Георги и отец Василий, настоятел на двата храма. На следващия ден замина и втората група, която носеше копието на чудотворната икона на светеца. Двете групи се срещнаха на пристанището на Зографския манастир. Иконата беше пренесена с шествие до манастира и там беше приложена до оригиналния образ на светеца и останалите чудотворни икони в храма. Поклонниците разгледаха манастира, разговаряха с игумена, дядо Амвросий и няколко от монасите. Бяха и в специалното хранилище, където се пази една от светините на българското самосъзнание – Паисиевата „История славянобългарска”. След поклонение в манастирите Ватопед и „Св. Пантелеймон” на следващия ден групата потегли с иконата обратно към дома.
    Късно вечерта поклонниците пристигнаха в Рилската света обител. Бяха посрещнати от Главиницкия епископ Йоан в параклиса на манастира, където беше оставена за през нощта иконата на св. Георги. На следващия ден, в Неделята на всички светии, след поклонение пред мощите на свети Йоан Рилски, иконата беше поставена в олтара, а групата участва в празничната Литургия. След това поклонниците обиколиха светите места край манастира – поклониха се на гроба на св. Йоан, в пещерата и на молитвената скала и след обяд потеглиха за Варна.
    След като се довърши и подготви окончателно копието на чудотворната икона на св. Георги ще бъде поставено за поклонение в храм „Св. Николай”, за датата но което ще бъде съобщено.
    От сайта на Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил”
Завърши поклонническото пътуване до Света Гора с иконата на св. Георги Зографски Завърши поклонническото пътуване до Света Гора с иконата на св. Георги Зографски Завърши поклонническото пътуване до Света Гора с иконата на св. Георги Зографски Завърши поклонническото пътуване до Света Гора с иконата на св. Георги Зографски
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved