Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Започнаха Петровите пости
Започнаха Петровите пости
    От понеделник след Неделя на всички светии, започва постът, определен от Църквата в подготовка за празника на светите апостоли Петър и Павел. Началото на този пост е подвижно, понеже зависи от датата на Пасхата - Възкресение Христово. Така той може да продължи до 29 дена, но може и въобще да се съкрати, когато празнуваме Пасха на 5, 6, 7 или 8 май (най-късните възможни дати). Тази година постът ще има продължителност от 17 дена и последният му ден ще бъде сряда, 28 юни.
    Каквато и да бъде продължителността на този пост (при най-ранна Пасха той може да продължи 30 дена), през него се ограничава само ядене на месо, мляко (и прозводните от него) и яйца, но се разрешава риба, естествено - без сряда и петък. Риба се разрешава и на празника на светите Апостоли (29 юни), ако се падне в сряда или петък. Риба се разрешава и на празника Рождество на св. Йоан Предтеча (24 юни), в какъвто и седмичен ден да се падне. Известно е споменаване от св. Атанасий Велики (писано вероятно в 357 г.) на едноседмичен пост след Петдесетница, в което светителят отбелязва: "През седмицата след светата Петдесетница народът, след като беше постил, излезе при гробището да се помоли". Остава се с впечатлението, че става дума за седмицата веднага след Петдесетница, но в книгата "Апостолски постановления" (писана всъщност половин век по-късно, но съдържа предадени от апостолско време разпоредби и обичаи) постът се посочва едва след изминаването на една седмица след Петдесетница, т. е. след Неделя на всички светии: "След като отпразнувате Петдесетница, празнувайте една седмица, а след нея постете една (седмица), защото е справедливо и да се се зарадваме за дара от Бога, и да постим след облекчението".
    Желаем леки и спасителни пости! Да бъдат леки в смисъл да не ни дотяга спазването им според постановената строгост, колкото и облекчена да е тя. И да са спасителни, защото са благоприятно време да се подпомогнем в личния си път към спасението на душите ни.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved