Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Св. Райко Шуменски
Трима нови светци прибави БПЦ към църковния си календар
    На заседанието си на 9 юни Св. Синод е решил да включи в църковния календар на БПЦ трима светци, като посочва и датите на тяхното богослужебно почитане: св. Райко Шуменски (14 май), св. Лука, епископ Симферополски (11 юни) и св. Силуан Атонски (24 септември).
    И тримата светци не са новопросияли, а се почитат от дълги години в Православната църква. С решението на Св. Синод те се вписват в официалния църковен календар на БПЦ за почитане в диоцеза и на нашата Църква.
    Св. Райко Шуменски е пострадал заради православната си вяра на 14 май 1802 г. в родния си град. Житието му е записано от йеромонах Никифор Хиоски. В Шумен той се чества с особена почит.
    Архиепископ Лука (Войно-Ясенецки), епископ Симферополски (1877-1961 г.), е светител, изповедник, проповедник и в същото време известен лекар, хирург, професор, автор на научни монографии и изследвания. Упокоил се е на 11 юни 1961 г. и на този ден, но през 1996 г. архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква; през 2000 г. и Архиерейският събор на Руската православна църква го причислява към лика на руските светци.
    Св. Силуан Атонски (1866-1938 г.) се подвизава като монах в руския светогорски манастир "Св. Пантелеймон". От 1970 г. стават известни много случаи на изцеления, извършени след молитва пред главата на преподобния, която се съхранява в манастира "Св. Пантелеймон". През 1987 г. той е канонизиран от Цариградска патриаршия, под чиято юрисдикция е Света гора. Св. Силуан беше включен в българския църковен календар, но през 2016 г. името му беше "пропуснато", което предизвика дискусия в църковните среди. Затова сега той официално е включен в календара и е посочена датата на неговата почит.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved