Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Свети Георги се моли за нас
Свети Георги се моли за нас
    На 8 юни 2017 г. на Атон със специална мисия заминава група мъже от енорията към храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” и храм „Свети Архангел Михаил”, гр. Варна. Групата е водена от отец Василий Шаган, председател на църковното настоятелство. Няколко енориаши заедно с отец Василий ще занесат на Атон копие на чудотворната икона на Свети Георги, за да го осветят там.
    По инициатива на миряните църковното настоятелство тази година е поръчало да бъде изографисано това копие на чудотворната икона, позната сред вярващите като Фануилска. Оригиналът на тази икона се пази в българския Зографски манастир на Атон. Копието на чудотворната икона ще бъде поставено в енорийския храм „Св. Николай”, след като бъде осветено в Зографския манастир до своя оригинал. След Света Гора Атон групата ще посети Рилската света обител, където ще се поклони на мощите на свети Йоан Рилски.
    Тази инициатива беше подета сред енориашите, след като миналата година на 6 май такова копие беше поднесено в дар от нашата енория на бесарабските българи и храм „Свети Георги Победоносец” в град Тараклия, Молдова. Тогава идеята беше да се подари на българите в Тараклия светиня, която да свързва духовно двете енории и Света Гора. И двете икони са изографисани от иконографа Петранка Аврамова. От началото на X век Фануилската икона се пази в Зографския манастир на Атон.
    От сайта на Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” - Варна (със съкращения)
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved