Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Храмов празник и награждаване с офикия в храм Света Троица – село Млада гвардия
Храмов празник и награждаване с офикия в храм "Света Троица" – село Млада гвардия
    На 5 юни Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в храм "Света Троица" в село Млада гвардия. Съслужение в празничното богослужение взеха предстоятелят на храма – ст. ик. Петър Койчев, прот. Георгий Стоименов - архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, ик. Владимир Велков и дякон Любомир Георгиев.
    Вчера отбелязахме рождения ден на Църквата наречен Петдесетница, а днес празнуваме повода за този празник – Бог Дух Светий, третото Лице на Светата Троица. Учението на Светата Църква в Символа на вярата по отнощение на Светия Дух е изразено в осмия член: "И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците".
    В проповедта си, Негово Високопреосвещенство заяви: "Почитанието на Светия Дух е особено важно в Светата Църква, защото в днешното новозаветно време целта на християнския живот е свързана с придобиването именно на Божията благодат, придобиването благодатта на Светия Дух, която благодат ни прави с мирен дух, която благодат носи плодовете на духа. А свети апостол Павел много ясно каза кои са плодовете на духа в своето послание към галатяни: "А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание" (Гал. 5:22-23)".
    Освен храмовият празник, повод за радост бе извършеното от Негово Високопреосвещенство чинопоследование за обновление на храм. На богослужбата присъстваха кметът на село Ветрино Д-р Димитър Димитров, кметът на село Млада гвардия г-жа Пенка Велкова и множество християни.
    В края на Светата Литургия иконом Петър Койчев бе награден с офикията "ставрофорен иконом", на когото митрополит Йоан пожела здраве и Бог да го укрепява и пази.
    От сайта на Варненската и Великопреславска митрополия
Храмов празник и награждаване с офикия в храм Света Троица – село Млада гвардия Храмов празник и награждаване с офикия в храм Света Троица – село Млада гвардия Храмов празник и награждаване с офикия в храм Света Троица – село Млада гвардия Храмов празник и награждаване с офикия в храм Света Троица – село Млада гвардия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved