Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Задушница във Варна
Задушница във Варна
    Съботният ден преди Петдесетница е определен за един от трите дни през годината, които са за общо упоменаване на нашите ближни. Тези дни се наричат Задушница – ден за душите на починалите, който освен за техен спомен, е и за разбиране, че малко по малко ние се движим към това, което са преживели нашите предци.
    На 3 юни Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи кратка заупокойна молитва при гроба на митрополит Кирил на Централни гробища. Около 12:00 ч., в митрополитския храм "Успение Богородично", Архиереят и духовенството при храма отслужиха панихида за всички български патриарси, митрополити, архиепископи, епископи и йереи, монаси, монахини и за всички починали православни християни.
    Митрополит Йоан обърна внимание на думите на свети апостол Павел в посланието му до римските християни: "но живеем ли – за Господа живеем, умираме ли – за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме – Господни сме" (Рим. 14:8), също думите на многострадалния Иов: "Дните ми са по-бързи от бързоходец, – бягат, не виждат добро, летят като леки ладии, като орел, който се спуща върху плячка" (Иов. 9:25-26). Ние трябва да посрещаме смъртта със спокойствие, но и с отговорност и с молитва тя да не ни завари неподготвени. А какво ще рече да сме подготвени? – ще рече да молим Бог да ни даде този усет да можем да се изповядаме и причастим, преди края на земния ни път.
    Преди панихидата, Негово Високопреосвещенство присъства на благотворителен концерт в подкрепа на деца и семейства на загинали служители на ОД на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието – ГД "Изпълнение на наказанията" и Министерство на отбраната. Тази кампания е организирана от Синдикална Федерация на служителите в МВР, Синдикат на служителите в затворите в България като нейни съорганизатори са Военноморските сили на Република България, Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", с подкрепата на Варненска и Великопреславска света митрополия, Община Варна и други.
    В своето слово, митрополит Йоан отбеляза, че не случайно е избран днешния ден за спомен на всички човеци загинали по време на служебния си дълг и благопожела на малките участници да прегледат и да прочетат подготвената за всеки от тях книга "Евангелие в преразказ за деца", защото тя ще ги направи свободни, тя ще ги направи да имат надеждата, да имат любовта и най-вече – да имат вярата.
    От сайта на Варненската и Великопреславска митрополия
Задушница във Варна Задушница във Варна Задушница във Варна Задушница във Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved