Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Архиерейска Света Литургия в Катедралния храм
Архиерейска Света Литургия в Катедралния храм
    На 28 май Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в Катедралния храм на Варна в съслужение с духовенството при храма. Разяснявайки събитията от Първия вселенски събор и евангелския текст, Негово Високопреосвещенство започна проповедта си с думите: "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа;" (Иоан. 17:3). Не случайно този текст прозвуча тази неделя, посветена на светите отци от Първия вселенски събор, чието провеждане е през 325 година в Никеа, по времето на светия равноапостолен император Константин Велики.
    Църковната история свидетелства, че Първият вселенски събор е свикан заради ереста на Арий, който със своето учение засяга Второто Лице на Светата Троица – Сина Божий и който се противопоставя на тогавашния Александрийски архиепископ Александър. В едно свое слово свети Александър изявява следната мисъл: "Бог е Троица в Единица и Единица в Троица", на която Арий се противопоставя и изразява своето еретическо мнение, че ако Синът Божий е роден от Отца, следователно Той не е съвечен с Отца и следователно не е единосъщен на Отца. Първият вселенски събор извършва своята важна дейност и създавайки първите седем члена на Символа на вярата и първата част на осмия член.
    В думите на свети Йоан Богослов виждаме едно, че познаването на Едного, Истиннаго Бога и пратения от Него Иисус Христос ще ни даде живот вечен. Човешката гордост е онази пречка, която е довела до възникването на отделните ереси и която е подигнала много хора да водят съзнателна борба против светото Православие в изкривяване на неговото учение. Човек, за да има истинско знание, за да познава Бога, трябва да Го следва и да изпълнява заповедите Му. Не случайно свети апостол Павел е казал в посланието си до солуняни: "всичко изпитвайте, о доброто се дръжте" (1 Сол. 5:21) и е призовал коринтяните: "бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов" (1 Кор. 16:13-14).
    Негово Високопреосвещенство благопожела, по молитвите на 318-те свети Отци от Първия вселенски събор и на светия император Константин Велики да ни подкрепят в твърдото следване живота на светата Църква, неизменно и твърдо пазене чистотата на светата Православна вяра.
    От сайта на Варненската и Великопреславска митрополия
Архиерейска Света Литургия в Катедралния храм Архиерейска Света Литургия в Катедралния храм Архиерейска Света Литургия в Катедралния храм Архиерейска Света Литургия в Катедралния храм
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved