Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Храмов празник в храм Възнесение Господне
Храмов празник в храм "Възнесение Господне" – Шумен
    На 25 май 2017 г. в храм "Възнесение Господне" бе празнично отбелязан четиридесетият ден след славното Христово възкресение, а именно Неговото възнасяне на небето. Празничната Света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С него съслужи храмовото духовенство в лицето на предстоятеля на храма ст. ик. Димитър Николов – архиерейски наместник на Шуменска духовна околия и свещ. Пламен Марчев, както и митрополитският дякон Любомир Георгиев.
    Възнесение Господне се чества в четвъртък на шестата седмица след Пасха, но храмът, въпреки делничния ден, бе изпълнен с християни, които съмолитстваха и съучастваха в богослужението и в радостта от празника. Преди да започне Светата Литургия, Негово Високопреосвещенство пострига за четци и певци Нейчо, Георги и Владислав, които получиха благословението да влизат в светия Олтар и да помагат на духовника.
    В своята проповед митрополит Йоан разясни момента на Христовото възнесение (Деян. 1:1-11). Във времето на четиридесетте дни до възнесението Си, Господ Иисус Христос се е явил единадесет пъти на Своите ученици, отразено в единадесетте евангелски стихири, които са важна част от утринното богослужение и които свидетелстват за възкресението Христово. На брой те са единадесет според броя на възкресните утренни евангелски четива, на които се явяват коментар и тълкувание. И в днешния ден, учениците бяха събрани и станаха свидетели на Неговото възнесение, на Неговото отшествие при Бог Отец, за да седне отдясно на Бога. Там, от където Той дойде доброволно в човешки образ, в образ на раб, Който понизи Себе Си, страда даже до смърт и то смърт кръстна, преживя всички онези заплювания, хуления не заради някой друг, а заради нас човеците. Не заради нещо друго, а защото Той бе Посланика Божий на любовта на земята. Сега със Своето възнесение Той остава този Посланик на любовта обаче на всички нас – човеците, защото възнасяйки се на небето взема всички наши молитви, човешки очаквания и стремежи в нашата молитва към възкръсналия Богочовек Христос, Посланика на любовта.
    Небесата днес са разтворени, за което свидетелства първият мъченик на Църквата - свети архидякон Стефан, който "изпълнен с Дух Светий, като погледна към небето, видя славата Божия и Иисуса да стои отдясно на Бога, и каза: ето, виждам небесата отворени и Сина Човечески да стои отдясно на Бога." (Деян. 7:55-56)
    Митрополит Йоан благопожела на общинското ръководство и на всички здраве, сили и успех, Бог да пази този град от беди, злощастия и скръбни обстоятелства и да дава сили на учащите се.
    От сайта на Варненската и Великопреславска митрополия
Храмов празник в храм Възнесение Господне Храмов празник в храм Възнесение Господне Храмов празник в храм Възнесение Господне Храмов празник в храм Възнесение Господне
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved