Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан тържествено във Варна
Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан тържествено във Варна
    С ранна Света Литургия, посветена на отданието на великия празник – Пасха, започна утрото на 24 май в Катедралния храм "Успение Богородично". Богослужението бе отслужено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с Архиерея бе храмовото духовенство.
    Днес отбелязваме и Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост. След Светата Литургия бе отслужен молебен за благопреуспяване на учащите се, на който Негово Високопреосвещенство прочете молитвата: "Господи Боже, Създателю наш! Ти си удостоил нас човеците с Твоя образ и си открил премъдростта Си на младенците. Ти си дал премъдрост на Твоя пророк Самуила и на Твоя помазаник Соломона. Тебе – вечната и божествена Истина – усърдно молим: Милостиво погледни върху всички учащи се и им изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в светата Православна вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици. И така благовъзпитани чрез Твоята премъдрост и като преуспяват в добродетелния живот и полезното знание, да станат носители на Твоето учение, да поживеят в мир, радост и всяко благополучие, и да се удостоят да станат блажени наследници на Твоето вечно Царство."
    Пред Митрополитския храм бяха организирани редица прояви, а около 10:00 часа започна общоградско шествие, което продължи по булевард "Мария Луиза" и бул. "Сливница" до входа на Морската градина. Малко по-късно в сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия бе организиран прием по случай Единадесети Международен фестивал на поезията "Славянска прегръдка", на който присъстваха г-жа Елка Няголова и представители на Славянска академия.
    От сайта на Варненската и Великопреславска митрополия
Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан тържествено във Варна Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан тържествено във Варна Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан тържествено във Варна Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан тържествено във Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved