Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Храмов празник в манастира Св. Св. Константин и Елена
Храмов празник в манастира "Св. св. Константин и Елена"
    На 21 май Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празничната Света Литургия в храма на манастира посветен на светите равноапостолни Константин и Елена, намиращ се в едноименния комплекс. В съслужение с него бе прот. Стоян Василев, изпълняващ длъжността игумен на манастир "Св. св. Константин и Елена" и дякон Любомир Георгиев.
    Молитвено участие взеха голямо множество поклонници, които в несекващ поток идваха, за да се докоснат до светините на манастира, сред които са частица от Честния и Животворящ Кръст Господен, частици от мощите на светите равноапостоли и на други светии.
    В своята проповед митрополит Йоан разясни житието на светия равноапостолен Константин като подчерта, че се отличава от другите императори на времето си. Също, обръщайки внимание на красивите стенописи в храма каза, че ние, православните българи, сме призвани да развиваме и благоукрасяваме храмовете си още от свети цар Борис, а цялото православие - от свети император Константин и света императрица Елена, даващи ясно този пример с живота си.
    След Светата Литургия, с благословението на Архиерея, прот. Стоян Василев извърши водосвет в двора на манастира, на който присъства голямо множество поклонници. С пеенето на тропара "Христос Воскресе" започна шествие до подготвеното място, където бе осветен благодарствен дар.
    От сайта на Варненската и Великопреславска митрополия
Храмов празник в манастира Св. Св. Константин и Елена Храмов празник в манастира Св. Св. Константин и Елена Храмов празник в манастира Св. Св. Константин и Елена Храмов празник в манастира Св. Св. Константин и Елена
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved